БЧК проверява боба във всичките си складове, няма да го раздава без становище на БАБХ
БЧК проверява боба във всичките си складове, няма да го раздава без становище на БАБХ / снимка: БЧК-Добрич
БЧК проверява боба във всичките си складове, няма да го раздава без становище на БАБХ
58125
БЧК проверява боба във всичките си складове, няма да го раздава без становище на БАБХ
  • БЧК проверява боба във всичките си складове, няма да го раздава без становище на БАБХ

Във всички структури на Българския червен кръст, където се съхранява боб като суровина за хранителни помощи са взети проби и се чакат резултатите от тях. Това съобщи в ефира на Дарик Василка Каменова - директор „Финансово-административна и стопанска дейност” в БЧК. Тя потвърди информациите, според които в складове на организацията в Добрич и Плевен са открити близо 50 тона развален зрял фасул с паразити. Засега пробата е с положителен резултат в Добрич.

Тази сутрин от БЧК са изпратили писмо до Българската агенция по безопасност на храните с искане за становище по отношение на тази суровина, като са категорични че няма да раздават никъде помощи от количествата боб, докато не получат отговор от агенцията.

Василка Каменова подчерта, че за първи път се открива негодна храна в такова количество. Проблем в момента има само с боба, но като цяло заради забавените доставки на хранителни продукти има сериозно забавяне и на втория транш от помощи с пари от ЕС. Вторият транш от раздаването на продуктите трябваше да започне преди седмица. Тази година хранителните помощи са разчетени за над 300 000 българи.

Тъй като договорите за доставка се сключват от Държавен фонд „Земеделие” в БЧК не знаят дали фирмата ще достави нов боб за помощи, но със сигурност нямало да й бъде платено за разваления фасул.

Каменова се надява случилото се да не опорочи цялата програма, по която от ЕС идват двойно повече пари за хранителни помощи в страната ни в сравнение с миналата година.

Чуйте целия разговор с Василка Каменова: