/ БГНЕС
БАБХ даде на прокуратурата фермери от Болярово
98869
БАБХ даде на прокуратурата фермери от Болярово
  • БАБХ даде на прокуратурата фермери от Болярово
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) даде на прокуратурата фермери от ямболското село Болярово. Причината е, че втори месец ветеринарни лекари не са допуснати в стопанството, за да вземат повторни проби за чума по животните.
 
Междувременно стана ясно, че до момента в същото стопанство са починали 11 овце. В стадото беше открита положителна проба на заболяването чума по дребните преживни животни в началото на юни. До този момент стопаните на фермата и протестиращи в тяхна защита младежи не допускаха ветеринарните лекари да вземат втора проба. „Смъртните случаи са от последните пет дни, като тази сутрин също е имало починало животно“, каза за Дарик собственичката на стопанството Ани Петрова. Според нея причината е преяждане.

БАБХ сигнализира прокуратурата за организирано противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово
 
Агенцията по храните даде на прокурор стопаните Ана и Тодор Петрови от Болярово, защото бойкотирали мерките на ветеринарите срещу чумата по овцете. Писмото на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев е изпратено до главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Цецка Цачева. Той моли главния прокурор да предприеме действия, "които да създадат възможност за прилагане на мерките за спиране на заразата" и настоява за административна и финансова отговорност от хората, бойкотиращи ветеринарите.
 
Пред Дарик Ана Петрова призна, че до днес има умрели 11 овце в стадото й, но отрича във фермата да има чума: "Никаква чума! Ние си имаме протокол от аутопсията на животните, която сме си направили с частно лице, чието име няма да спомена, държавен служител. До ден днешен никой не се заинтересува от умрелите ми животни. Имам осем загробени животни до момента и трите ми животни още стоят незагробени".

След евтаназията на над 4000 животни: Обяснения и искане за оставки (ВИДЕО)

Попитана дали аутопсията показва, че няма чума и дали е потвърдена смърт от преяждане, Петрова отговори: "Никаква чума. Те искат протокола. Снимките ще покажат, всичко ще си покаже какво огромно количество пшеница овцете са погълнали. За чума изобщо не може да става дума".
 
Заради опасността от ново огнище на чума в региона, днес в Ямбол заседава и епизоотичен съвет с ветеринарни лекари, които споделиха притесненията си от силно заразното заболяване.
 
Чумата по дребните преживни животни не е опасна за живота и здравето на хората, но причинява висока смътност сред стада и нанася тежки финансови загуби на бранша.