Арестуват Волен Сидеров и Десислав Чуколов във вторник?
Арестуват Волен Сидеров и Десислав Чуколов във вторник? / снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и заместникът му Десислав Чуколов ще бъдат арестувани във вторник, 17 ноември. Тогава двамата са призовани да се явят пред Националното следствие съответно в 10.00 и в 11.00 ч., за да им бъдат предявени материалите с обвинението, съобщава в. „Стандарт“.

Вчера те са получили лично призовките от прокуратурата в партийната централа.

Прокуратурата ще иска постоянен арест за Сидеров и Чуколов

За твърдото намерение на държавното обвинение да поиска постоянен арест за Сидеров и Чуколов заради нахлуването им в НАТФИЗ в изборната нощ на 25 октомври съобщи вчера сутринта главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Той уточни, че от момента на получаване на призовките двамата ще разполагат с три дни да организират защитата си. След явяването си пред разследващите ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Следва разпит, постановление за задържане за 72 часа и внасяне в Софийския градски съд на искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В сряда Народното събрание одобри искането на главния прокурор за арест на атакистите. Тогава Сидеров и Чуколов сами се отказаха от имунитета си. „Трябва да бъдем наясно - ще бъдат спазени всички процесуални изисквания. Дали ще бъде взета най-тежката мярка, решава съдът, но тя ще бъде претендирана от прокуратурата“, подчерта вчера Цацаров.

Обвиненията срещу Сидеров и Чуколов са за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост. На Сидеров ще бъде повдигнато и друго обвинение - за принуда.

Волен Сидеров се извини на депутати за телефонния тормоз

Междувременно днес в Софийския градски съд продължава делото срещу Волен Сидеров за инцидента на летище Варна. Лидерът на „Атака“ е обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай.

Конфликтът на летището възникна след скандал на борда на самолет между депутата и френски дипломат. На място беше извикана и полиция. Според магистратите скандалът е провокиран от Сидеров и спътниците му. От своя страна лидерът на "Атака" твърди, че е станал жертва на скалъпено обвинение.