Прокуратурата ще иска постоянен арест за Волен Сидеров
Прокуратурата ще иска постоянен арест за Волен Сидеров / снимка: БГНЕС, архив

Най-тежката мярка за неотклонение по отношение на народните представители от „Атака” Волен Сидеров и Десислав Чуколов ще бъде претендирана от прокуратурата. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

На народните представители, които окончателно се простиха с имунитета си в сряда, са повдигнати обвинения за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост. Обвиненията са заради нахлуването в НАТФИЗ в нощта на първия тур на изборите. За това престъпление законът предвижда до 5 години затвор.

На Сидеров ще бъде повдигнато и друго обвинение - за принуда. То е заради действията му, насочени срещу студентка от Театралната академия. Лидерът на „Атака” извил китките на момичето, за да пусне телефона, с който го снимала. За това престъпление Сидеров може да получи наказание от 6 години лишаване от свобода. Като обвиняем е привлечен и мъжът, ударил Сидеров в изборната нощ.

Цацаров обясни, че е очевидно, че след като е поискано разрешение от Народното събрание за задържане, ще се проведе цялата процедура по Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

„Процедурата предвижда на първо място получаване на решението на Народното събрание, както и декларациите на народните представители за отказ от имунитет, те са получени. На второ място - възобновяване на наказателното производство и това е направено. На трето място - призоваване. Очакваме призоваването да се извърши в рамките на деня - днес”, обясни обвинител номер 1 в държавата.

„Трябва да бъдем съвсем наясно, че на първо място ще бъдат спазени всички процесуални изисквания. Разрешението за задържане по отношение на Прокуратурата, касае до 72 часа. Дали ще бъде взета най-тежката мярка за неотклонение, решава съдът, но тя ще бъде претендирана от Прокуратурата”, категоричен беше Цацаров.

Източник: БГНЕС