Апелативният прокурор на София Радослав Димов и бившият член на ВСС Ясен Тодоров обявиха, че не познават Мартин Божанов.

Пожелах да бъда изслушан, искам да изчистя името си, каза апелативният прокурор на София Радослав Димов пред медиите преди изслушване в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с казуса около Мартин Божанов.

Димов обясни, че е чувал за Божанов, като уточни, че всички в Софийска районна прокуратура (СРП) са чували. По думите му той е бил известен навремето с това, че е работил при нотариуса Слави Крашевски.

Не го познавам Божанов, знам че е измамник, имаше дела за имотни измами, добави апелативният прокурор на София. Той посочи, че не е чувал за SS клуба и добави, че няма данни Божанов да е оказвал натиск над прокурори в СРП.

БГНЕС

По казуса с Нотариуса: Прокурорската колегия с важни изслушвания

Радослав Димов потвърди, че в Апелативна прокуратура – София се извършва проверка от Върховна прокуратура относно Мартин Божанов, но все още не е приключила.

Не познавам Мартин Божанов и не знаех за съществуването на SS клуб, каза бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и следовател Ясен Тодоров по време на изслушване в Прокурорската колегия на ВСС.

Тодоров обясни, че е поискал да бъде изслушан, след като от медиите му е станало известно, че името му се съдържа в доклад, изпратен до временната парламентарна комисия, занимаваща се с дейността на групата около Мартин Божанов. В доклада се твърдяло, че Тодоров е свързан с Божанов и е посещавал частния клуб SS. Следвателят посочи, че твърденията са клеветнически.

„Мисля, че по някакъв начин трябва да има институционална реакция срещу това нещо. Не може законодателната и изпълнителната власт да боравят с такива пасквили, да ги наричам документи и доклади, и чрез тиражирането им да се очерня името на отделни магистрати на съдебната власт като цяло, защото аз съм сигурен, че истината ще излезе накрая. Истината е като мехурче въздух дори да го пуснеш на дъното на Марианската падина то винаги ще изплува на повърхността“, каза Тодоров.

БГНЕС

Ясен Тодоров посочи, че е разбрал за Мартин Божанов преди няколко години, след като излезе разследването на „Антикорупционен фонд“ с Ивайла Бакалова.  
Следователят каза още, че е подал молба да бъде изслушан в парламентарната анкетна комисия, но още няма отговор.
Прокурорската колегия на ВСС изслуша и апелативния прокурор на София Радослав Димов във връзка с твърдения, които го свързват с Мартин Божанов.

Припомня ме, че Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари. Също така стана известно, че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име.

В парламента беше създадена временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. На първото ѝ заседание бяха изслушани представители от "Антикорупционния фонд", а утре се очаква да бъдат изслушани съдия Владислава Цариградска и прокурор Невена Зартова.
 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Константин Костов, Марин Колев/БТА