/ БГНЕС
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) създаде временна комисия, която ще проучва всички факти и обстоятелства за участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса, неговите дела и още няколко казуса, за които от Антикорупционния фонд изнесоха информация.

Съдийската колегия определи точния предмет на дейността на комисията – проучване на съдебни дела, изискване на информация от органите на съдебната власт, Върховната прокуратура, ГДБОП, ДАНС, СДВР, НАП, ИВСС, Националното бюро за контрол на СРС и други органи, изслушване на лица във връзка с известни обстоятелства за дейността на групата около Мартин Божанов, обобщаване и анализ на събраната информация.

Сред делата, с които комисията ще се занимава, са това за несъстоятелността на Корпоративната търговска банка, за конфискация на активите на Евелин Банев-Брендо и други, научи БТА. Комисията ще може да изисква съдействие от председателите на съдилища, а също и от конкретни съдии.

По време на дебата стана известно, че в комисията ще могат да участват съдии. Те няма да са преки членове, а ще получават конкретни задачи от двамата председатели на върховните съдилища.

В комисията влизат председателите на върховните съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков, както и Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Даниела Марчева, Олга Керелска и Атанаска Дишева.

Минчев: Целта на временната комисия по случая с Нотариуса е да не се замете случая

Временната комисия е създадена за срок от три месеца.

До създаването на комисията се стигна, след като от "Антикорупционния фонд" съобщиха за частен клуб, в който са провеждани срещи с висши магистрати. Той се е намирал близо до закритата вече Специализирана прокуратура и вътре се е влизало само със специални карти за достъп. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня