Прокурори от Апелативната прокуратура в София с остра позиция, че становището, което беше публикувано през миналата седмица срещу Иван Гешев не е съгласувано с тях. Това съобщиха от прокуратурата. 

Ето и цялата позиция на Апелативна прокуратура - София: 

Ние, прокурори от Апелативна прокуратура-София, изразяваме своето несъгласие с публикуваното на 12.05.2023 г. „Становище на прокурори от района на Апелативна прокуратура – София“, с което се подкрепя искането на 6 от членовете на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Това „становище“ е изготвено без да е провеждано събрание, на което да изразим мнението си.

Апелативната прокуратура в София подкрепя предсрочното освобождаване на Гешев

Изразяваме силното си възмущение от разпространената в различни медии реторика на нихилизъм и омраза по отношение на българската прокуратура.
Прокурорската професия е достойна за уважение, защото въпреки сериозните и повсеместни атаки напоследък, българските прокурори ще продължават да отстояват държавността и да защитават интересите на гражданите.

Ние сме единни и ще продължим да работим в името на справедливостта и върховенството на правото.

Становище на Софийска районна прокуратура: 

Магистратите и служителите при Софийска районна прокуратура заявяват в свое становище, че ще продължат безпристрастно, обективно, справедливо и съвестно да изпълняват своите служебни задължения в защита на правата и интересите на гражданите. Прокурорите от Софийска районна прокуратура се уповават на принципа, че независимостта на съдебната власт е най-сигурната и стабилна основа, на която се гради правовата държава.

След изявления на Гешев и Сарафов: Инспекторатът към ВСС се самосезира

С тази позиция прокурорите и служителите на Софийска районна прокуратура категорично се разграничават от анонимното становище, изразено и разпространено в медиите от името на прокурори от района на Апелативна прокуратура – София на 12.05.2023 г.

Прокурорите от Апелативна прокуратура - Варна категорично заявяват своето единство и готовност да се противопоставят на опитите за дестабилизиране на прокуратурата.

"В работата си Прокуратурата винаги е спазвала, спазва и ще спазва стриктно Конституцията на Република България и законите на страната, водила се е и ще се води винаги от принципите на правовата държава и европейските ценности и, както досега, така и в бъдеще, ще остане гарант за законността и демократичните устои на държавата. Заедно и решително заставаме срещу всеки опит за намеса в работата на независимата съдебна система. Няма да се поддаваме на политически натиск и безкомпромисно ще се противопоставяме на всеки опит за политическо влияние, както и на опитите за дестабилизиране на прокуратурата", пишат оттам.