При дебатите в Пленума на ВСС за това как трябва да се действа във връзка със сигнала на директора на Национална следствена служба Борислав Сарафов до ВСС срещу Иван Гешев, главният прокурор коментира, че при ясна процедура ще изложи своето мнение по посоченото в сигнала. Междувременно обвинител номер 1 обяви, че ще излезе в отпуск по лични причини.

"Мога да кажа, че аз съм главен прокурор и не съм нарушил законите и Конституцията. Ще го докажа в съответните процедури", заяви Гешев в отговор на въпрос на члена на ВСС Атанаска Дишева за това дали той наистина има записи с над 150 политици, магистрати и членове на ВСС.

Главният прокурор излиза в отпуск по лични причини

Дишева прочете сигнала на Сарафов до ВСС, като заяви, че в него се казва, че пред него, пред други заместници на главния прокурор, ръководителят на Софийска градска прокуратура е пуснал запис на разговор между Иван Гешев и Йордан Стоев, член на ВСС. Според твърденията в сигнала на Сарафов, главният прокурор е казал, че разполага с над 150 записа на разговори с политици, магистрати и членове на ВСС.

Иван Гешев призова да стане ясно в каква процедура се намира в момента. Като посочи, че е готов да предостави данни, но „от това ще има голям срам за част от членовете на ВСС“. Според него това ще подейства „очистващо“ от политическото влияние в съдебната власт , но „съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и децата ни“, като добави, че „това ще увеличи независимостта на българските магистрати“.

„Не се притеснявам от това, което ще кажа на съответните компетентни органи“, заяви Иван Гешев. Той добави, че има проверка, която се извършва от прокурор в Софийска градска прокуратура по сигнал на Борислав Сарафов. Той заяви, че по тази проверка очаква да бъде призован и да даде съответните сведения и данни. Главният прокурор добави, че в понеделник от 10:00 ч. е призован за снемане на обяснения и по друга проверка. По-късно стана ясно, че той е повикан да се яви в Софийската градска прокуратура, за да даде обяснения по проверка за търговия с влияние и по-конкретно - за твърденията му, че е получавал предложения да заеме посланически постове. 

Радев: Има политическа намеса в работата на прокуратурата и съдебната власт

Не съм ползвал почивните бази на прокуратурата извън въведените правила и изисквания, обясни още главният прокурор във връзка с подадения сигнал от директора на Национална следствена служба Борислав Сарафов до Софийска градска прокуратура, свързан и с ползването на почивната база на държавното обвинение в Боровец.

Гешев обясни, че от 2020 г. има издадена заповед за реда за ползване на почивните бази. „Всички бази се ползват при стриктно спазване на правилата и това може да бъде доказано с документи“, каза Гешев. Той добави, че не ползва базата, както твърди Сарафов. Според него Висшият съдебен съвет трябва публично да публикува документите във връзка с възлагането на стопанисване на почивни бази на прокуратурата. 

гешев прокуратура
Георги Димитров

"Всичко, което мога да кажа, съм го казал. Предстоят процедури във Висшия съдебен съвет, те са уредени в законите и Конституцията", каза пред медиите главният прокурор Иван Гешев. Той отиде в Народното събрание, за да участва в заседанието на комисията по правни въпроси. Депутатите заседават по предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Гешев отказа да отговаря на конкретни въпроси. Той посочи, че всички ще видят всичко, което е необходимо.

"Този път нещата няма да бъдат заметени под килима, всичко ще се разбере и ще се вземат решенията, както повелява законът," това заяви за казуса "Гешев" и сътресенията в прокуратурата правосъдният министър Крум Зарков, който също отиде в парламента. 

Другата седмица трябва да се състои първото заседание на Пленума на ВСС п
о искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. По думите на министъра сроковете изтичат четвъртък

"Четвъртък или петък трябва да се проведе заседание по допустимост. Няма никакво съмнение, че сигналът е допустим, така че той ще бъде разглеждат там другата седмица", посочи Зарков. 

Константин Костов/БТА