Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати на етичната и дисциплинарната комисия към колегията сигнала на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев. Решението бе взето със седем гласа „за“ на заседанието днес.

До това решение се стигна, след като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)  прие да обсъди сигнала на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов до ВСС срещу главния прокурор Иван Гешев.

Не е в правомощията на Прокурорската колегия да разглежда такъв тип сигнал по същество. Това е в правомощията на съответните комисии. Ние считаме, че е в правомощията на Етичната комисия, но в самото предложение г-н Сарафов е написал да бъде образувано дисциплинарно производство и го изпратихме и на Дисциплинарна комисия.
Това каза Георги Кузманов, член на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС), относно сигнала от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов за запис на разговор, за който се твърди, че е направен от главния прокурор Иван Гешев с негов колега.

"Комисиите ще го разгледат по същество, ще преценят дали е от тяхна компетентност, и съответно ще се произнесат, надявам се, в максимално кратък срок“, заяви Кузманов. Той обясни, че няма пречка да бъдат извършени всички възможни способи за събиране на доказателства от съответната комисия в съответното производство. Освен това, подчерта Кузманов, ако преценят комисиите могат да бъдат извикани и разпитани всички лица, които имат отношение към случая.

Вчера стана известно, че в сигнала се съдържат обстоятелства за нарушение на Конституцията от страна на Иван Гешев. Сарафов твърди, че е нарушен текстът, който посочва, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи.

„Досега винаги сме били упреквани, че не работим. Наричаха ни с всякакви имена, че не вършим работа. За първи път, когато направихме нещо – да вършим работа с предното предложение, защото това е единственият способ да се проверят твърденията, изнесени в медиите, единственият орган, който може да провери и да поддържа доверието в главния прокурор и да го оттегли, е Пленумът на ВСС“, посочи той и поясни, че затова първото предложение е било Пленумът да провери всички факти и обстоятелства и да прецени има ли извършено тежко нарушение, или няма такова.

При дебатите дали сигналът да влезе за разглеждане се стигна до коментар трябва ли част от членовете на прокурорската колегия да си направят отвод при обсъждането му. 
Иван Гешев каза, че ще направи искане, защото няма да участва в гласуването. И се обърна към колегите си - Кузманов, Чапкънова, Стоев и Мутафова, да не участват в гласуването.

Това са част от членовете на ВСС, които на 12 май предложиха предсрочно освобождаване на главния прокурор. Предложението е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

Гешев ВСС
БТА

Димитър Абрашев/БТА/БГНЕС