Разраства се скандалът между главния прокурор Иван Гешев и заместника му и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. 

Ответен удар: Гешев внесе във ВСС искане за дисциплинарно наказание срещу Сарафов

Във вторник Гешев внесе във Висшия съдебен съвет искане за образуване на дисциплинарно производство срещу Сарафов. Искането идва след като по-рано през деня самият Сарафов подаде сигнал в прокуратурата срещу Гешев за три престъпления.

► За извършен незаконен запис по телефон с члена на ВСС Йордан Стоев;

► За присвояване и длъжностно престъпление за вилата в Боровец;

► Че е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото на „Барселонагейт”. 

Ден по-рано Сарафов нарече Гешев "неуравновесен човек, който е присвоил прокуратурата като частна собственост." От своя страна главният прокурор твърди, че в лични разговори през последните дни Сарафов му е поднесъл извинения, че се е обърнал срещу него.

Във вторник се появи и първи коментар от член на ВСС по казуса. "Този скандал уронва по недопустим начин престижа на съдебната власт. Това, което става, е унизително и за прокурорите, и съдиите, като част от съдебната система в България", заяви Олга Керелска, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) пред журналисти, след заседание на колегията.

Първи коментар от член на ВСС: Ставащото е унизително и за прокурорите и съдиите

Същия ден Йордан Стоев заяви, че е потресен от случващото се. "Не мога да повярвам, че един добър юрист, а той е такъв, би си позволил да извърши пряко нарушение на Конституцията”, каза той. 

"Независимо че съм един от хората, подписали сигнала, ние с него си поддържаме контактите. Отношенията ни нямат нищо общо със служебните задължения. Той на мен ми се обади - да се видим, да говорим. Това беше и нищо повече”, допълни Стоев.

Междувременно представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев обяви, че процедурата по отстраняването на Гешев вече е в ход. „От днес започва да тече 7-дневният срок, който приключва следващия понеделник. След това има тридневен срок, в който ВСС да свика заседание, на което да се провери редовността и допустимостта на предложението на шестимата членове на Прокурорската колегия”, поясни Магдалинчев.

Главният прокурор Иван Гешев демонстративно скъса и изхвърли оставката си

В понеделник самият Гешев обяви, че няма да подава оставка. Той демонстративно показа пред медиите листа с оставката си и я скъса.