Говоря от три години, че има политическа намеса в работата на прокуратурата и изобщо на съдебната власт.

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев. "Не искам да спекулираме с всякакви хипотези. Има нещо много по-важно от личността на Иван Гешев - това е Висшият съдебен съвет (ВСС). Органът, който кадрува и който взема решения", допълни той.

Председателите на върховни съдилища с първи коментар за трусовете в прокуратурата

Той подчерта, че оттам зависи всичко. "Надявам се от всичко, което излезе наяве - и за политическите вмешателства и за податливостта на членовете на ВСС, те трябва да покажат независимост и следване на закона", каза той.

Радев коментира и идеята на Христо Иванов да бъде преосмислена институцията служебно правителство, за да може да се занимава само с изборите.

"Няма проблем, стига редовното правителство да си върши работата и да не завещава тежки кризи на служебното правителство. Стига да има компетенцията да пише закони, а не да не направят нито един закон по Плана за възстановяване и устойчивост. И всичките закони после да ги прави служебното правителство, обясти той.

"Също да могат да направят закони за правосъдна реформа, защото пак ги направи служебното правителство. Стига да организират прозрачни и справедливи търгове за газ, защото те го договаряха по телефона, а тъговете пак ги направи служебното правителство", подчерта президентът и допълни, че не са направили нищо нито за интерконектора, нито за постигане на договорености за слотове за втечнен газ в Гърция и Турция, където служебното правителство е разрешило стратегически за държавата въпроси.

Относно шансовете за съставяне на правителство президентът обясни, че по принцип не коментира втори и трети мандат преди да е изтекъл първият. "Ние следваме строго конституционната процедура.

Бъдещ кабинет трябва да почива на ясни принципи и да следва ясни приоритети и програма", каза още Радев и допълни, че ако се изгражда такъв кабинет, той да следва именно тази ясна посока. 

"Диалогът в последните дни между магистрати и политически партии хвърли сянка върху принципите на една бъдеща коалиция и задълбочава недоверието у гражданите", беше категоричен Радев.

Той коментира и темата Северна Македония. По думите на държавния глава ръководството на РСМ трябва да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава. Радев е категоричен, че българите в РС Македония са подложени на системен тормоз.

Посочи още, че няма никакъв прогрес по протокола за добросъседство, подписан от двете държави. По повод думите на Димитър Ковачевски, че България се отнасяла към РСМ както Русия към Украйна, президентът заяви:

"Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани съдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища.

Председателите на върховни съдилища с първи коментар за трусовете в прокуратурата

Те могат да работят в администрацията на всичк нива, могат да заемат всички изборни длъжности в ншата страна. А българите в РСМ са подложени на системен тормоз", посочи президентът.

Държавният глава участва в Годишна конференция на началниците на отбраната от балканските страни.