Започва проверка по сигнала на Борислав Сарафов срещу главния прокурор, обявиха от Софийска градска прокуратура.

Сигналът е разпределен на принципа на случайния подбор на прокурор в СГП.

Зарков за имота на „Боровец“: И други органи са сезирани за начина, по който е ползван

Наблюдаващият прокурор незабавно е разпоредил извършването на проверка по реда на чл. 145, ал. 1 от Закона за съдебната власт, в хода на която ще бъдат проверени всички твърдения от изказванията, направени на 15.05.2023 г.

Преди ден шефът на следствието и зам.-главен прокурор сезира обвинението за три нарушения, които според него е извършил Иван Гешев.

► За извършен незаконен запис по телефон с члена на ВСС Йордан Стоев;

► За присвояване и длъжностно престъпление за вилата в Боровец;

► Че е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото на „Барселонагейт”. 

Преди дни Сарафов заяви на брифинг, че главния прокурор е превърнал в лична вила почивната база на прокуратурата в зимния курорт Боровец. Регентската вила е емблематична къща, в която са снимани сцени от филма "Тютюн". "Тя е служебна почивна база на прокуратурата, но до нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване, а служителите там ползва като свои лични слуги", добави Сарафов.

По друг от сигналите - аферата „Барселонагейт“, Иван Гешев съобщи на вчерашния си брифинг, че е получил съобщение от колега прокурор, който му е казал, че „г-н Сарафов е казал на еди-кой си, който е казал на еди-кой си, който му е казал, че трябва да прекрати делото „Барселонагейт“ до петък (миналия петък)“. Гешев му отговорил, че не е запознат с това и е уведомил наблюдаващия прокурор от Върховна касационна прокуратура, тъй като делото е на специален надзор, който е обяснил, че делото не може да приключи до септември или до края на годината.

Война между прокурори: Скандалът „Гешев-Сарафов“ се разраства

Третото обстоятелство, което Сарафов иска да бъде проверено, е нерегламентиран запис на член на Висшия съдебен съвет. Става дума за телефонен разговор, който главният прокурор, твърди Сарафов, е записал. И което според Сарафов е нерегламентиран запис. Самият Гешев вече каза, че през последните дни е имал многократни разговори с висши представители на съдебната система, с които е дискутирал атаките срещу него. Спомена и за конкретен разговор с член от съдебния съвет, без да споменава името му. "Обадих се на един член на ВСС като разбрах, че прокурорската колегия ми иска оставката. Той ми каза, не съм го чел постановлението срещу теб, дадоха ми го. Просто за да можеш да си подадеш оставката или да те отстраним. Но, по-добре знаеш...имаш семейство", цитира думите му Гешев.