Този път нещата няма да бъдат заметени под килима, всичко ще се разбере и ще се вземат решенията, както повелява законът, това заяви за казуса "Гешев" и сътресенията в прокуратурата правосъдният министър Крум Зарков. Той е в Народното събрание за участие в заседанието на парламентарната Комисия по правни въпроси.

„Трябва да минем отвъд диагнозата, време е за лечението. Част от това лечение започва днес със заседание на Правната комисия. Приемането на законовия ред, който ще осигури независим механизъм, който няма да се поддава на заплахи”, коментира Зарков. Запитан дали очаква в Правна комисия да мине Законопроектът за разследване на главния прокурор, той каза, че се бори за това от години. „Този проблем виси над България твърде дълго време. Крайно време е, днес започва този процес. Доволен съм”, каза Зарков.

Другата седмица трябва да се състои първото заседание на Пленума на ВСС по искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. По думите на министъра сроковете изтичат четвъртък

"Четвъртък или петък трябва да се проведе заседание по допустимост. Няма никакво съмнение, че сигналът е допустим, така че той ще бъде разглеждат там другата седмица", посочи Зарков. 

Крум Зарков
Георги Димитров

"За Борислав Сарафов аз поех отговорност да свикам нарочно заседание на ВСС, след като стана ясно днес, че всички са съгласни да го обсъждат по същество, намирайки правилната процедура. Иначе това, което се случи днес във ВСС, беше доста показателно. Само преди няколко седмици такива разговори бяха напълно невъзможни. Аз няма да влизам в боравенето със заплахи и играта на нерви. Моята роля като министър на правосъдието е да направя, така че да стане всичко законно и цялата истина да бъде разкрита", допълни той. 

Министър Зарков обясни, че според него има два ключови момента: „Единият е във ВСС, който ще трябва да се произнесе по ситуацията на Гешев към момента и евентуалното негово предсрочно освобождаване. Другият момент се развива в парламента – той ще трябва да допринесе за създаването на законов механизъм, така че да не се стига дотук. Това, което се случва днес, трябваше да се случи отдавна”, каза още правосъдният министър Крум Зарков.