/ КПКОНПИ
Антикорупционната комисия установила конфликт на интереси при директора на РЗИ в Кърджали Виктор Кирчев. Той е на поста от 2016 г. Преди да бъде назначен е бил управител и съдружник в две търговски дружества, които после поема неговата съпруга.

Главният прокурор на САЩ до КПКОНПИ: Правите значителни стъпки в борбата с корупцията

За нуждите на служебните автомобили на здравната инспекция, са закупувани резервни части и консумативи пряко от една от тези фирми. На Кирчев е наложена глоба в размер на 10 000 лв.

В хода на производството пред комисията са събрани доказателства, че авточасти са закупувани и от другата фирма, но плащанията са били извършвани по електронен път от главния секретар на РЗИ - лице извън обхвата на закона.

Цацаров прави колцентър в КПКОНПИ за сигнали за корупция (ВИДЕО)

Комисията е образувала производство за установяване на конфликт на интереси и по отношение на общински съветник в Пещера. Предмет на проверка ще са твърденията в подаден сигнал, че съпругата му е директор на общинския социален патронаж, а той участва в приемането на решения, касаещи бюджета на патронажа и контрола по разходването му, като представлява общината при пряк конфликт на интереси, без да си прави самоотвод.

Производство започва и срещу общински съветник в Гоце Делчев. Според изложеното в сигнала, общинският съветник, като адвокат, осъществява правно обслужване на болницата в града и в същото време участва в приемането и гласуването на решения, свързани с бюджета на това общинско здравно заведение.

Към 01.09.2022 г. г-н Виктор Кирчев се свърза с редакцията на dariknews.bg и предостави копия от Решение № 166 от 09.09.2021 г. по адм. д. № 164/2021 г. на Административен съд – Кърджали, потвърдено с окончателно Решение № 2891 от 28.03.2022 г. по адм. д. № 10523/2021 Г., VІ отд. на ВАС, с които е отменено Решение № РС-502-19-041/29.04.2020 г. на КПКОНПИ, в частта му с която е установен конфликт на интереси по отношение на него. 
БТА