Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / БГНЕС
В писмо, изпратено до Сотир Цацаров, главният прокурор на САЩ Уилям Бар отправя поздравления и пожелания за успешна работа по повод избирането му за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

В писмото се сочи, че „България продължава да прави значителни стъпки в борбата с корупцията и укрепването на правоохранителните институции и аз съм уверен, че Вашата отдаденост на служба за държавата и върховенството на закона ще продължи и в новата Ви длъжност като председател на КПКОНПИ“.

Уилям Бар подчертава, че близкото партньорство между Съединените американски щати и България по въпроси, свързани с работата на правоохранителните и съдебните органи, е от особено значение, и оценява високо приноса на Прокуратурата на Република България в общите усилия.

В писмото си американският главен прокурор изразява увереност, че успешното сътрудничество между прокурорските органи на двете страни ще продължи и в мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Уилям Бар е 85-тият главен прокурор на САЩ, на този пост след Джеф Сешънс.

Номинацията му е обявена от президента Тръмп на 07 декември 2018 г., а на 14 февруари 2019 г. Сенатът утвърждава назначението. Тази длъжност той заема за втори път – бил е 77-мият главен прокурор на САЩ за периода 1991 – 1993 г., по време на президента Дж. Буш. В историята на САЩ само още един юрист е бил назначаван два пъти за главен прокурор /1841 г. и 1850 – 1853 г.