Херо Мустафа и Кирил Ананиев
Херо Мустафа и Кирил Ананиев / пресцентър, Министерство на здравеопазването
Диалогът между България и Съединените американски щати в областта на здравеопазването да бъде изведен на дългосрочно стратегическо ниво. Това обсъдиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и извънредният и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Херо Мустафа: Ще има още имена със забрана да влизат в САЩ

Двамата констатираха, че до този момент липсва двустранно споразумение в областта на здравеопазването. Електронното здравеопазване, фармацевтичната индустрия и спешната помощ са сред областите, в които България и САЩ могат да си сътрудничат, стана ясно още по време на срещата, като посланик Херо Мустафа посочи, че в областта на електронното здравеопазване американската страна е готова да окаже всякакъв вид подкрепа.

По думите й американските компании проявяват интерес към програми за ранна превенция на ХИВ, хепатит и туберкулоза, терапии за онкологични заболявания и други области на здравеопазването.

Американският посланик Херо Мустафа опита българска ракия в Пловдив (СНИМКИ)

Посланик Херо Мустафа поздрави министър Ананиев за първия успешно реализиран централизиран електронен търг за покупка на лекарства, който МЗ е провел през миналия месец. Тя отправи покана към Кирил Ананиев да участва в Глобалния форум за електронно здравеопазване, който ще се състои в САЩ.

Здравният министър и посланик Херо Мустафа се договориха също така повече български водещи експерти да бъдат включени в различни американски програми в сферата на здравеопазването.