/ БТА
На тържествена церемония Американският университет в България удостои управляващия директор на Международния валутен фонд д-р Кристалина Георгиева с почетното звание "Доктор хонорис кауза".

Званието връчиха президентът на университета д-р Дейвид Евънс и заместник-председателят на настоятелството на университета Виктория Ентуисъл, като посочиха нейната съществена хуманна дейност, трайния й принос към каузата на образованието и активната работа в областта на международното сътрудничество.

Кристалина Георгиева сподели, че приема признанието на университета с гордост. Връчването на званието е част от събитията, посветени на 30-ата годишнина от основаването на университета, а Кристалина Георгиева посочи, че именно преди 30 години започва и нейният професионален път. В словото си пред гостите на събитието и пред студенти на университета тя подчерта, че инвестицията в хората и изграждането на човешкия капитал е в основата на силната икономика.

"Живеем в бързо променящ се свят и трябва да изградим устойчивост, допълни Кристалина Георгиева. Освен силни, образовани, здрави хора, които са социално активни, са необходими и ценности като емпатия, хуманност и доброта, защото се нуждаем един от друг в този свят", допълни директорът на Международния валутен фонд.

"Трябва да умеем да подаваме ръка. Човешкият капитал е това, което ще направи разликата в този свят. Седемдесет процента от този свят е в хората. И въпреки това толкова често ние даваме голямо внимание на пътища, мостове, а не на това, което ни прави силни, това сме ние", допълни тя.
Кристалина Георгиева отбеляза още, че "живеем в криза като никоя друга". По думите и през 2020 година световната икономика е била пред колапс, а ковид кризата е оставила своите уроци. "Научихме от тази криза за нашата взаимна зависимост един от друг, научихме много за невероятните постижения учените да изобретят ваксина за толкова кратко време и за нашата възможност да правим немислими неща, когато ги правим под натиск", допълни Кристалина Георгиева.

На официалната церемония по връчване на почетното звание присъстваха посланикът на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа, кметът на Благоевград Илко Стоянов, областният управител Николай Шушков, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков. Кристалина Георгиева се срещна и със студенти в кампуса, за да отговори на техни въпроси.