/ БГНЕС
Асоциацията предлага първите три дни от болничните да не се плащат нито от предприятието, нито от осигурителния институт
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на свободния пазар на електроенергия за нерегламентирани сделки и извършени престъпления на енергийната борса. Това стана ясно след проведена официална среща на главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев с председателя на АИКБ Васил Велев и изпълнителния ѝ директор Добрин Иванов.

БГНЕС

Според АИКБ през последната година спекулативният ръст на цените на електроенергията нанася сериозни щети върху българската индустрия, като влошава конкурентоспособността й на международните пазари, допълнително оскъпява стоките и услугите в страната, забавя ръста на доходите.

БГНЕС

„Категорично мога да заявя, че високата цена на електроенергията на борсата се дължи на злоупотреба с господстващото положение (пазарна концентрация) на група компании, които медиите свързват с едно лице и тенденциозното бездействие от страна на лица с управителни функции в Български енергиен холдинг, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и др.“, заяви Васил Велев.

Иван Иванов: Парното няма да поскъпва

Той припомни, че през месец юли тази година на платформата „Ден напред“ е имало дни, в които средната цена за 1 MWh базова мощност е била най-скъпата в цяла Европа, като в някои дни стойността й е между два и три пъти по-висока от средната за ЕС. Заради спекулативния ръст и нерегламентираните сделки АИКБ и Асоциация на организациите на българските работодатели са сезирали Министерство на енергетиката, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Прокуратурата и Европейската комисия.

По-скъпи ток и парно от юли

По време на срещата АИКБ запозна главния прокурор и с „най-масовата кражба“ в България - злоупотребите при издаване на болнични листове. Според организацията въведената през 2010 г. практика първите три дни болнични да се поемат от предприятията облекчава измамите, тъй като работодателите не разполагат с механизъм за контрол.

Вижте как да намалите разходите за ток и парно (ВИДЕО)

Данните за последните три години сочат, че има общ ръст на броя на издадените болнични листове, като около празнични и почивни дни издаването им се увеличава с близо 1/3. Най-много болнични листове спрямо наетите работници и служители се издават в Стара Загора, Кюстендил, Ямбол, Перник и Габрово. Следват Пловдив, Враца, София, Благоевград и Велико Търново.

За 45 години: Над 625 млн. мегаватчаса ток е произвела АЕЦ „Козлодуй“

Най-сериозен ръст за периода 2016-2018 г. е отчетен в София-област и София-град - съответно 12,64% и 9,42%. След тях се нареждат Шумен, Ямбол, Пловдив, Русе и Враца. Данните на НОИ също показват сериозно увеличение на разходите за временна нетрудоспособност, след като на годишна база стойността на изплатените от НОИ болнични е над 550 млн. лв. За последните три години има констатирани близо 10 000 нарушения (отменени болнични листове) и само 20 наказания.

Министър Петкова: Чрез ядрената енергетика можем да решим много въпроси

В тази връзка АИКБ предлага, по примера на редица страни от ЕС, първите три дни от отпуска за временна нетрудоспособност да не се плащат нито от предприятието, нито от осигурителния институт.
БГНЕС