/ iStock/Getty Images
Нови цени от 1 юли предлагат от КЕВР
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди на открито заседание цените на тока и парното от 1 юли. В последните си доклади КЕВР предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията - с 4.5 на сто.

ЕРП-тата искат увеличение в цената на тока, ЧЕЗ настоява за 67% нагоре при нощната тарифа

Регулаторът предлага електроенергията да поскъпне в Западна България с 3,64%, за Северна България - 3,38%, Югоизточна България - 3,06%.

КЕВР предлага парното в София да поскъпне с 4,3% от юли. В Габрово регулаторът предвижда 12,3% увеличение, въпреки дружеството там поиска 108% повишаване на парното.

В Разград цената на парното, която предлага КЕВР е най-голяма - 17,53%. В Пловдив предвижда 7,04%, в Плевен малко над 6%. В Бургас - 7,04%, във Враца и Велико Търново ще скочи с над 7%, ако се вземе окончателно решение за това в края на юни.

КЕВР: Парното поскъпва от юли заради обстановката в Иран и Венецуела

В Русе експертите изчисляват, че поскъпването трябва да е близо 4%, във Варна регулаторът иска близо 2% поскъпване на парното. Единствено поевтиняване на услугата се очаква в Сливен - с около половин процент.

Иван Иванов
БГНЕС

Новите цени на парното и тока трябва да влязат в сила от 1 юли, а в края на този месец се очаква КЕВР да вземе окончателно решение.
 

"Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%". Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов пред журналисти след заседание на енергийния регулатор.