/ iStock/Getty Images
Над 625 милиона мегаватчаса е произведената електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" за 45 години от откриването си, а спестените въглеродни емисии за това време са над 743 милиона тона, заяви изпълнителният директор Наско Михов в началото на тържеството по повод годишнината от откриването на първата българска атомна централа.

АЕЦ "Козлодуй" е стожерът на българската енергетика, която произвежда чиста енергия на достъпни цени, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Приемайки почетен плакет по повод годишнината за приноса на Министерството на енергетиката, тя подчерта, че централата 45 години гарантира енергийната сигурност не само на страната, но и на региона. Приоритет за правителството е удължаване експлоатацията на мощностите на АЕЦ, продължи Петкова като отбеляза, че преди две години Пети блок е получил лицензия за експлоатация за още 10 години от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Бившият шеф на АЕЦ напусна парламента, ще движи проекта "Белене"

"Очакваме до броени дни такава лицензия да получи и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", каза още тя и допълни, че това е ясен знак, че може да се продължи да се разчита на атомната централа да произвежда безопасно екологично чиста енергия на достъпни цени за битовите потребители и бизнеса. Енергийният министър подчерта, че ядрената енергетика има бъдеще в България и правителството продължава да работи за нейното развитие.

Тържеството продължи с връчване на почетни плакети за ръководители на централата, работници, служители и партньори на АЕЦ "Козлодуй", допринесли за изграждането, експлотацията и развитието на първата българска атомна централа от нейното откриване на 4 септември 1974 година.

АЕЦ „Козлодуй“ навършва 45 години

Първи получи наградата си Милен Русков - енергетик, който е постъпил на работа същата година в централата и продължава да работи до днес. Специални отличия получиха и представители на "Росатом" и други руски партньори на АЕЦ "Козлодуй" с принос в изграждането й, както и сега, за удължаване на експлоатационния срок на мощностите й.

Тържественото честване ще завърши с концерт на група БТР и солистът на култувата група Юрая Хийп Джон Лоутън.
 
 
 
БТА