България е на път да се сдобие с кабинет на малцинството, след като антисистемната партия ИТН се оттегли от управляващата коалиция, което може да хвърли най-бедната страна-членка на ЕС отново в политически сътресения. Така коментира агенция „Франс прес“ последните събития на политическия фронт в София.

Младши партньорът ИТН, оглавявана от Слави Трифонов, излезе от коалицията, оставяйки Петков само със 109 депутати в 240-местния парламент.

"Готови сме за правителство на малцинството", заяви предизвикателно Петков пред журналисти малко след като Трифонов обяви, че правителството вече не се ползва с подкрепата на 25-те депутати от неговата партия. "Едно правителство на малцинството е много по-добро от правителство, което е под натиск", каза Петков.

Слави Трифонов: Слагам край на тази коалиция и на тази агония (ВИДЕО)

Той допълни, че все още се надява да получи подкрепата на някои от депутатите на ИТН.

Министрите от ИТН напуснаха правителственото заседание по-рано днес, след като Василев, който е министър на финансите, отказа да отпусне повече пари за техните сектори в ревизията на бюджета за 2022 г., която трябва да бъде представена в парламента тази седмица.

"От днес оттеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и на тази агония", заяви Трифонов в обръщение в социалните мрежи, като се позова на разногласия по бюджетни въпроси, както и на затоплянето на връзките на Петков със Северна Македония.

„Има такъв народ“ отговори на обвиненията на „Продължаваме промяната“

Петков се срещна с колегата си от Северна Македония, за да се опита да разсее напрежението, което породи надежди, че кандидатурата на Скопие за присъединяване към ЕС може да бъде отблокирана. Трифонов го обвини, че води външна политика, която е в разрез с тази на външното министерство, оглавявано от ИТН, и с общественото мнение в България.
 
БГНЕС