/ Gulliver/Getty Images
Асоциацията на европейските журналисти в България настоява Министерството на вътрешните работи да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов в понеделник вечер. "МВР вече е превишило правомощията си, като е решило да публикува част от запис от камера за наблюдение. Тази част уличава Стоянов в насочване на оръжие към лице, с което очевидно е в спречкване. Показването на кратък интервал от видео не позволява да се види целият контекст и обществото да си създаде непредубедено мнение. Задължение на разследващите е да събират, както уличаващи, така и оневиняващи доказателства, а на МВР им е забранено да показват и едните, и другите, без разрешение на наблюдаващия прокурор, каквото със сигурност не са получили, тъй като към момента на разпространяване на видеото, все още случаят не беше разпределен на прокурор", посочват от АЕЖ. 

По думите им показването на това видео нарушава презумпцията за невинност на задържания, а краткият откъс не обяснява и как Стоянов е получил нараняванията по главата си, за които съобщи самият той в профила си в социалните мрежи и заради които е преминал преглед в “Пирогов”. 

До момента на АЕЖ са известни следните обстоятелства по случая: Стоянов е арестуван в понеделник вечер на излизане от “Пирогов”, където е бил, за да си извади медицинско  след спречкване с човек, който твърди, че е непознат за него. Преди това Стоянов публикува във Фейсбук профила си снимка, на която се виждат повърхностни наранявания на главата, за които той посочва, че са получени, след като непознат го е нападнал. 

Според публикации в медиите, причината за задържането е, че Стоянов е заплашил с пистолет служител на НАП. 

От Асоциацията на европейските журналисти – България заявиха, че техен представител е говорил по телефона със самия Стоянов преди задържането, а по-късно е посетил Пето районно полицейско управление в София, където е разговарял с дежурните полицаи, които са отказали да дадат подробности за задържането на Стоянов, както и с неговия адвокат.

"Според данните, с които разполагаме, Стоянов не се е опитал да се укрие – след инцидента е споделил информация във Фейсбук, участвал е и в телевизионно предаване на живо. Посетил е “Пирогов” и е уведомил Пето РПУ за местоположението си. В момента на задържането си не е бил въоръжен, въпреки че има разрешително за законно притежание на оръжие", посочиха от АЕЖ. 

Не е известно същата мярка, а именно – задържане за 24 часа, да е предприета и спрямо другата страна в конфликта. Късно през нощта, Стоянов е бил ескортиран до жилището му, за да бъдат иззети оръжията му, след което е върнат в Пето РПУ.

"Точно преди да бъде задържан, Димитър Стоянов участва в телевизионното предаване “Алтернативата”, в което беше много критичен към министъра на вътрешните работи, след като последният заведе “дело шамар” срещу Стоянов и неговата медия. През миналата седмица АЕЖ призова министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да подаде оставка заради делото срещу сайта за разследваща журналистика  B.I.R.D. Случаят показва, че тази оставка е необходима, за да не пада върху действията на МВР съмнение в злонамереност спрямо журналисти", допълниха асоциацията.

Не на последно място, АЕЖ припомня, че журналистите не се ползват със специален имунитет, но е необходимо държавата да бъде много внимателна, когато предприема мерки срещу тях, особено когато тези журналисти са критични към властта и най-вече към министъра на МВР. По думите им са необходими и усилия за подобряване на комуникацията с организации на журналисти, когато МВР е задържало наши колеги или има друга извънредна ситуация със замесени журналисти. 

АЕЖ напомня на журналистите да внимават в постъпките си, включително и в извънработни ситуации, да спазват стриктно законите и да не предприемат действия, които биха могли да застрашат живота и здравето на други хора или обществения ред.