Адвокатът на полицая убиец ще пледира невинност
Адвокатът на полицая убиец ще пледира невинност / netinfo

Адвокат Хари Харалампиев ще пледира “невинен” за полицая Стоян Пачалов, който при безразборна стрелба със свой колега край Дорково застреля 68-годишния Георги Божанов. Това съобщи защитникът днес, след като във военното следствие в Пловдив на клиента му бяха предявени материалите от до съдебното производство. На обвинението на прокуратурата за убийство по непредпазливост адвокат Харалампиев ще противопостави тезата, че клиентът му не е могъл да предвиди обществено опасните последици от своето деяние.

Харалампиев заяви, че обвиненият в убийство по непредпазливост полицай, който направи безусловни самопризнания, едва ли ще търси споразумение с прокуратурата или замяна на наказателната отговорност с административно наказание – глоба от 500 до 1000 лева. Адвокатът на Пачалов даде да се разбере, че гради защитната теза върху чл. 15 от Наказателния кодекс за “случайно деяние”. Той поясни, че след огледа на хижа “Цепина” и преди началото на неправомерната стрелба двамата полицаи – според собствените им показания – обстойно са обходили и местността в радиус от 50 метра и не са открили човек.

Според адвокат Харалампиев резултатите от съдебномедицинската експертиза, с които се е запознал днес, са благоприятни за Стоян Пачалов. Те доказвали, че куршумът, с който е убит 68-годишния гъбар, е изстрелян от далечно разстояние. Това опровергава лансираните в публичното пространство хипотези, че жертвата е разстреляна от упор, подчерта защитникът. Той заяви още, материалите от до съдебното производство опровергават и твърденията на вътрешния министър Румен Петков, че двамата полицаи от РПУ – Велинград самоволно са отишли в района на хижа “Цепина”.

В нарядната тетрадка-дневник е записано, че началникът на полицейския участък в Ракитово Владислав Синапов им възлага проверка на хижата, посочи адвокат Харалампиев.

Той подчерта, че за него казусът с вината на Стоян Пачалов “съвсем не е безспорен”.

Синът на убития Георги Божанов – Васил, заяви пред Дарик, че е възможно да предяви иск не срещу МВР, а само срещу полицая, произвел смъртоносния изстрел срещу баща му. Решението му ще зависи от изхода на делото срещу Пачалов и колегата му Росен Овчаров.

Синът на убития заяви, че не търси кръвнина, а наказание за виновните. Той подчерта, че очаква при процеса да стане ясно защо баща му е убит на място с рядка растителност и добра видимост, само на метър от пътя. Адвокатът на полицая- убиец определи това твърдение като “легенда”