Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева / БГНЕС
Адвокатът на Мира Яшар - българката, която бе задържана в Турция, ще поиска изменение на мярката „подписка“ в парична гаранция. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването пред bTV по казуса с българките, които бяха задържани в турския курорт Дидим.

Две българки са арестувани в Турция по подозрение в тероризъм

Преди седмица бе съобщено, че две българки - майка и дъщеря, са задържани в Турция. По-възрастната жена бе освободена, без да й бъдат повдигнати обвинения. По-младата също бе освободена от ареста с мярка "подписка". Тя обаче е с обвинение за разпространение на антидържавна пропаганда на терористична организация. Двете жени са били на почивка заедно с приятеля на Мира - Джо Робинсън, който е с обвинение в тероризъм.

  Освободиха българките, задържани в Турция: Какво следва? (ВИДЕО)

„Следихме с премиера Борисов от първия час. В Турция са все още. Знаете, че мярката за неотклонение на дъщерята е подписка. Два пъти седмично трябва да се подписва. Най-вероятно ще се повдигне обвинение за агитиране в полза на организация, която Турция счита за терористична, в интернет през социалните мрежи. Следим казуса. Постоянно сме във връзка“, коментира Захариева.

Задържаната в Турция българка Мира Яшар проговори

По думите й адвокатите ще поискат изменение на мярката с аргумент, че тя се обучава в чужбина от подписка два пъти седмично в парична гаранция с ангажимент да се оказва пълно съдействие на разследването.

„Ден след като са задържани бащата се е свързал с консулската служба. В постоянна връзка са били със семейството. Майката е освободена ден по-рано с аргумент, че няма за какво да й се повдигне обвинение“, добави Захариева.

Кой е Джо Робинсън, заради когото арестуваха българки в Турция?

По думите й приятелят на дъщерята все още е задържан.
Фокус