Турските власти пуснаха от ареста Мира Абдулселямоглу - момичето, арестувано заради съмнения за връзки с клон на ПКК - организация, обявена от Анкара за терористична. Момичето обаче е с мярка за неотклонение, няма право да напуска Турция и ще трябва два пъти в седмицата да се подписва.
 
Часове преди това и майка й Веселина бе освободена.
 
Мира, приятелят й Джоузеф, който е британски гражданин, и майка й Веселина бяха арестувани преди седем дни.
 
Две българки са арестувани в Турция по подозрение в тероризъм

Джоузеф Робинсън от години е любопитен за службите. Той остава в ареста. През 2015 г. заминава за три месеца в Сирия, където работи като медик. Мира и Джоузеф имат връзка от 2015 г. На 13 юли двамата качват снимки в социалните мрежи, че тръгват към Бодрум и властите веднага се задействат. Малко преди това службите са получили анонимен сигнал, че в една от вилите в града са настанени трима членове на терористичната организация ПКК.
 
Освободиха една от българките, задържани в Турция

Бащата на Мира Абдулселямоглу - Яшар, от вчера е в Турция. По думите му случилото се е абсурдно.
 
"Мира е заподозряна, няма повдигнато обвинение срещу нея. Надявам се да няма обвинителен акт и делото да отпадне. Нямат никакво основание да твърдят, че дъщеря ми и приятелят й да имат връзка с терористична организация. Въпросите, които са им задавани по време на разпита, са абсурдни", коментира пред NOVA Яшар Абдулселямоглу.
 
Бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов отправи призив към българите, които смятат да посетят Турция, да бъдат много внимателни в компанията, в която попадат, приказките, споделянията и местата, които посещават. Дори и най-невинното поведение в социалните мрежи може да бъде повод за арест.
 
Пуснаха от ареста и втората българка, задържана в Турция

"На Мира е наложена най-леката мярка за неотклонение - подписка, което е позитивен знак", коментира Димов.
 
По думите му според Турция на нейна територия развиват дейност четири терористични организации. Според целия останал свят обаче са посочени само две - ПКК и ИДИЛ.
 
"В случая с Мира и Веселина се получи един абсурд. В продължение на повече от година България връща в нарушение на човешките права гюленисти. Ако това не беше направено, Мира щеше да е в ареста", коментира журналистът Илхан Андай.
nova.bg