/ Thinkstock/Getty Images
Адвокат: Законът не защитава личните данни на починал човек
97067
Адвокат: Законът не защитава личните данни на починал човек
  • Адвокат: Законът не защитава личните данни на починал човек
Със смъртта на човек неговите лични данни спират да бъдат защитени. Това коментира адвокат Александър Кашъмов, след като от МВР отказаха на Дарик информация за застреляния в Пловдив рецидивист Жоро Джевизов-Плъха.

Март 2018: Труп на мъж върху капак на кола откриха в Пловдив
 
Кашъмов обясни, че в случай на престъпление, което е придобило публичност, институциите трябва да предоставят информация на медиите, дори когато формално тя попада в някои от ограниченията, като защитата на лични данни.
 
Адвокат Александър Кашъмов обясни пред Дарик, че българският закон не предвижда защита на личните данни на починал човек. Кашъмов допълни, че в някои държави в Европа има законодателство, което позволява определено време след смъртта на човек неговите близки да могат да се ползват от защита на личните му данни. В България обаче роднините на починал човек нямат подобни права.

папки документи
ThinkStock/Getty Images

"Българският закон не предвижда защита на личните данни на починал човек. Тоест, със смъртта се преустановява и правото на законова защита", посочи адвокатът.
 
Кашъмов коментира и Закона за достъп до обществена информация. По думите на адвоката, когато е на лице обществен интерес, информация трябва да бъде предоставяна от институциите. Дори тя да попада формално в някое от ограниченията, като защитата на лични данни, Законът за достъп до обществена информация надделява. Кашъмов допълни, че в някои случаи, когато човек е извършил престъпление, институциите трябва да предоставят информация на медиите, защото това е в интерес на обществото.
 
"Тогава, когато е необходима такава публичност, дори и в случаите, когато хората са живи, те не могат да избягват правосъдието и закона, прикривайки се зад защитата на личните данни. Правото трябва да бъде използвано и прилагано с разум, тъй като неговата основна цел е справедливостта и общественият интерес не е извън правото, особено, когато говорим за достъп до информация", категоричен е адвокат Кашъмов.

Прецизират текстовете в НК за неизбежната отбрана
 
Той коментира още, че някои от институциите не дават достъп до информация на журналисти, защото не са наясно със закона и правата им. Той обясни, че само ако има съдебно решение по подобен казус, служителите в институциите ще са наясно, че нямат право да отказват определена информация.