Вътрешният министър Валентин Радев
Вътрешният министър Валентин Радев / БГНЕС
Прецизират текстовете в НК за неизбежната отбрана
96503
Прецизират текстовете в НК за неизбежната отбрана
  • Прецизират текстовете в НК за неизбежната отбрана
Работна група към Министерство на правосъдието ще прецизира текстовете за неизбежна отбрана в Наказателния кодекс. Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет. Предложенията за промени трябва да са готови до края на този месец, след което ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

Обществената реакция на случая в Пловдив, при който д-р Иван Димитров застреля криминално проявения Жоро Джевизов –Плъха, показва, че има необходимост от промяна на текстовете в Наказателния кодекс, които касаят неизбежната отбрана, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Марковски за неизбежната отбрана: Текстът в закона е великолепен

„Всички станаха свидетели на това какво стана в Пловдив и желанието на хората нещо да се промени в Наказателния кодекс, когато говорим за неизбежната отбрана – кое е неизбежна отбрана, докъде е тя неизбежна, как може да се прилага, какво точно включва, дали включва само жилището, дали гаражите, дали стопанските постройки, тоест ред въпроси, които гражданството, което не е специалист в материята, но усеща тежестта на това, което се случва и престъпленията върху гърба си иска правилни отговори и текстове в НК”, каза министърът.

Валентин Радев обяви, че МВР ще предостави статистика за всички подобни случаи.

Убитият в Пловдив мъж е осъждан за кражби

Правосъдният министър Цецка цачева
netinfo

Към Министерство на правосъдието още днес ще бъде създадена работна група, която да прецизира текстовете, касаещи неизбежната отбрана, обясни правосъдният министър Цецка Цачева.
 
Новите текстове за неизбежната отбрана, които да залегнат в Наказателния кодекс, трябва да са готови до края на март, след което още бъдат подложени на обществено обсъждане, уточни правосъдният министър.