/ пресцентър, КПКОНПИ
В периода декември 2019 г. - септември 2020 г. Върховният административен съд и административни съдилища в страната се произнесоха по решения на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с които е установен конфликт на интереси за лица, заемащи висши публични длъжности.

Сред влезлите в сила съдебни решения на ВАС конфликт на интереси е потвърден при общински съветник, директор на горско стопанство, кмет на община, директор на дирекция в СЕМ. Отменено е решение на Комисията по отношение на директор на „Банков надзор“ в БНБ.

За общинския съветник от Хасково Лилия Консулова съдът е приел изводите на КПКОНПИ, че като длъжностно лице тя е участвала при определяне на секретар на комисия за провеждане на конкурс за управител на здравно заведение - ДКЦ и по този начин е гласувала за самата себе си, определяйки и възнаграждението си. Вторият потвърден конфликт на интереси за нея е, че е била и член на конкурсна комисия за управител на ДКЦ, в който като кандидат се е явило свързано с нея лице. Вместо да си направи самоотвод, Консулова е участвала във всички етапи на провеждане на конкурса и е оповестила частен интерес едва след класирането на участниците.

Директорът на Държавно горско стопанство Върбица - Хълми Амза, е с установен конфликт на интереси за това, че е сключил договори и е издал позволителни за сеч на своя племенник, както и че не се е самоотвел от извършване на контролна дейност спрямо родственика си. И Административен съд – Шумен, и ВАС потвърждават аргументите на КПКОНПИ, че договорите са сключени в частен интерес, който дава възможност на търговското дружество на племенника на Амза да получава плащания от бюджета на държавното горско стопанство, чийто директор е бил самият Амза.

Кметът на Община Септември Марин Рачев, е издал заповед за промяна на устройствен статут на имот. Промяната е била с цел реализиране на инвестиционни намерения, а едноличен собственик на капитала на инвестиционното дружество е била майката на кмета. Макар че по-късно Рачев е отменил заповедта си, съдът приема, че към момента на издаването й той е бил в конфликт на интереси и потвърждава решението на КПКОНПИ.
 
Като директор на Дирекция „Специализирана администрация - надзор, лицензии, регистрационни и правни режими“ в СЕМ Виржиния Панайотова – Савова е обобщила и представила доклад за извършен мониторинг на отразяване на събития от медия, в която програмен директор е бил съпругът й. Съдът е потвърдил решението на Комисията за установяване на конфликт на интереси, като е приел, че тя е действала в частен интерес.
 
ВАС е отменил решение за установяване на конфликт на интереси по отношение наНели Кордовска - главен директор на управление „Банков надзор“ и изпълняващ правомощията на подуправител на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“. КПКОНПИ е приела, че Кордовска е използвала информация в свой частен интерес, получена при изпълнение на правомощията й по служба, и е изтеглила свои депозити от КТБ АД.

Съдът е постановил, че фактът на засилено теглене на депозити е бил „публично известен“ и че множество лица, незаемащи публична длъжност и неразполагащи със „служебна информация“ са извършили също това действие.
 
Лица, заемащи висши публични длъжности, с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси, са обжалвали решенията на Комисията пред административните съдилища. Сред делата, които очакват окончателен съдебен акт, са:

- решение на КПКОНПИ срещу Александър Манолев, който в качеството си на заместник-министър на икономиката и член на УС на ДФ „Земеделие“ е упражнил влияние и не е упражнил контрол за наблюдение по осъществен проект по европейска програма „Жилищна сграда – къща за гости“ в гр. Сандански, който проект е реализиран от свързано с него лице - търговец. Решението на Комисията е потвърдено от Административен съд – София град и понастоящем делото се разглежда във ВАС по жалба на Манолев;
 
- решение на КПКОНПИ срещу Стоян Беширов, който в качеството си на кмет на Община Неделино, е упражнил правомощия в частен интерес на свързано с него лице. Беширов е изготвил и внесъл докладна записка в Общинския съвет, в която е предложил да се опростят задълженията на фирма, управлявана от съпругата му. Решението на Комисията е потвърдено от Административен съд – Смолян и понастоящем делото се разглежда във ВАС по жалба на Беширов;

- решение на КПКОНПИ срещу Петьо Иванов, който в качеството си на изпълнителен директор на БЕХ, е гласувал за избирането си за член на Съвета на директорите на „Булгаргаз“, като е сключил договори със себе си и в двете си длъжностни качества, а също и че през 2018 г. е гласувал приемане на годишния финансов отчет, както и отчета за изпълнение на бизнес-програмата на „Булгаргаз“ ЕАД. Решението на Комисията е потвърдено от Административен съд – Хасково и понастоящем делото се разглежда във ВАС по жалба на Иванов;
 
- решение на КПКОНПИ срещу Анна Демирева, която в качеството си на главен архитект на Община Балчик, в един ден е одобрила и издала разрешение за строеж за инвестиционен проект „Сезонна жилищна сграда с магазини“ в частен интерес на свързани с нея лица – съпруга й и дъщеря й. Решението на Комисията е потвърдено от Административен съд – Добрич и понастоящем делото се разглежда във ВАС по жалба на Демирева.
 
- решение на КПКОНПИ срещу Ваньо Костин, който в качеството си на кмет на Община Чупрене, е сключил договор за покупко-продажба на недвижим имот – частно общинска собственост с дружество, управлявано от свързано с него лице (жената, с която е живеел във фактическо съжителство). Решението на Комисията е потвърдено от Административен съд-Видин и понастоящем делото се разглежда във ВАС по жалба на Костин.


Предмет на разглеждане от административни съдилища в страната са и други дела, образувани по жалби на лица, спрямо които Комисията е установила конфликт на интереси /кметове на общини – Ракитово, Стражица, Козлодуй, Тервел, Костенец и други, главен архитект в Община Шабла, началник на РДНСК Бургас и други.