Адемов: Промяната на старите пенсии – известен риск за хазната
Адемов: Промяната на старите пенсии – известен риск за хазната / netinfo

Председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов прогнозира в предаването „Пропаганда” по Дарик радио сериозна дискусия в тройната коалиция за това дали и кога да бъде намалена осигурителната тежест. Според него е притеснително, че на вчерашния си конгрес БСП взе решение намаляването на осигурителната тежест с 3 пункта да се отложи за догодина, въпреки предвидената в бюджета възможност това да стане още от 1 юли тази година.

По този въпрос вероятно в рамките на тристранната коалиция ще има много сериозна дискусия, отбеляза Хасан Адемов. Той подчерта обаче като положително, че БСП е излязла с предложения към партньорите в коалицията, а не взима предварителни решения. Защото по думите му „индивидуалните акции особено на тема социалната политика не са здравословни, когато се управлява коалиционно”. Той подчерта позицията на ДПС да се търсят балансирани решения, които да не поставят под въпрос финансовата стабилност в държавата.

По повод лансираната вчера от средите на БСП идея да има референдум за данъчната политика и за това трябва ли да има данък-богатство за особено високите доходи, Хасан Адемов коментира, че са крайни решенията от типа да налагаме данък на богатите за сметка на бедните. Според него трябва да се обсъди къде е границата и какви доходи биха влезли в определението „богатство и лукс”. Защото според него винаги, когато се тръгне към по-високо облагане на доходи от този тип, те отивали в сивия сектор.

Според Хасан Адемов идеята на БСП да се осъвременят пенсиите, отпуснати до 2001 година, би отстранила една несправедливост, която дразни хората. Той обаче подчерта, че не е ясно дали хазната би издържала на подобна мярка. Защото промяната в различните случаи ще бъде различна, но дори увеличението да бъде условно 30–40 лева на пенсия, това за бюджета означава 200 млн. лева, каза председателят на социалната комисия.

„Дори и тази година хазната да издържи, подобен ход ще вдигне базата за пенсиониране на тези хора и това означава, че догодина отново трябва да разполагаме с този ресурс – това е истинският проблем, а не сега да се намерят пари”, каза Хасан Адемов.