800 български и чуждестранни журналисти ще отразяват изборите
800 български и чуждестранни журналисти ще отразяват изборите / netinfo

800 журналисти от български и чуждестранни медии са се акредитирали да отразяват първите у нас избори за евродепутати. Това заяви Димитър Цанчев, ръководител на Международния пресцентър.

Сред чуждестранните медии, които ще отразяват изборите у нас, са Ройтерс, Асошиейтед прес, АФП, Би Би Си, телевизионният канал на Европейския парламент.

Илия Кръстелников, ръководител на междуведомствената избирателна комисия за провеждане на изборите в чужбина, съобщи, че остават по-малко от 35 часа до отварянето на първата избирателна секция зад граница. Първа ще бъде отворена избирателната секция в Пекин. Резултатите от нея ще пристигнат още в ранния следобед на 20 май. Последни ще отварят секциите в Дъблин, Лисабон и Лондон.

Избирателни секции зад граница ще има в 25 държави, 21 от които са държави-членки на ЕС. В тях ще гласуват служителите на нашите дипломатически представителства, които са изявили желание.

Кръстелников посочи, че са водени разговори с ръководствата на изселническите организации в Турция и нашите дипломати са получили уверение, че те ще се придържат стриктно към закона и няма да гласуват, тъй като това не им се позволява заради принципа на уседналост.

В Турция ще гласуват служители на нашите дипломатически представителства, в избирателни секции в Анкара и Истанбул. Четири парламентарно представени партии - ДПС, Коалиция за България, ДСБ и “Атака” са поискали техни симпатизанти и представители да участват в секционните избирателни комисии зад граница. Избирателни секции ще има за контингентите ни в Ашраф, Кабул, Прищина, Босна и Херцеговина.

На изборите няма да има международни наблюдатели.