1348 вече са случаите на заразени с коронавирус у нас, това стана ясно на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

301 души са настанени в болница, като от тях 41 души са в Интензивно отделение. 

Ген. Мутафчийски: Когато се разхлабват мерки, трябва да се казва и какви ще са последиците

58 нови случаи има за денонощието. Първенство държи Плевен – 23 случаи (17 са контактни на работещи в Мизия), София – 19 случаи, в Кюстендил – 8, като всички те са свързани с откритите вчера случаи, свързани с ТЕЦ "Бобовдол", като освен вече известните случаи в селата Ресилово и Сепарево, се добавят и нови от село Самораново, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски. Във Велико Търново новите случаи са 4, Пловдив – 2, Сливен -1 , Пазарджик – 1. От тях в болница са настанени 22.

12 служители от ТЕЦ „Бобов дол” са заразени с коронавирус (ВИДЕО)


Има 7 нови случая на заразени деца. В Плевен са 5 момчета на 6, 8 и 15 години, едно момиче на годинка и в Пловдив - едно момиче на 14 години. Те са в леко състояние и не са приети в болница. 

Броят на заразените сред медицинския персонал е 147 души, като 9 са новите случаи. Седем от тях са в „Пирогов“ – един лекар, пет медицински сестри и един санитар. Във ВМА положителна проба за COVID-19 е дала една медицинска сестра. В болница „Св. Иван Рилски“ също има един случай.

56 души са починали до момента - за деня има 1 нов случай, койго е мъж на 70 години в Бургас с онкологично заболяване. 206 души са излекувани.

От днес пада забраната за разходки в парковете, но при строги правила


По въпроса с броя на тестовете, направени у нас, ген. Мутафчийски уточни, че се очаква въвеждането на автоматична система, която да позволява проследяването на броя на тестовете за коронавирус, които се правят у нас.

Той коментира картата на заболяемостта като много различна в отделните области. "Всячески се опитваме да изчистим субективния момент, като например ниска активност на местните здравни органи в издирване на евентуални случаи. Направихме справки за област Разград и Пловдив и очертахме препоръки на местното РЗИ да търси по-активно", посочи началникът на щаба.

Обмислят свалянето на извънредното положение преди 13 май (ВИДЕО)

По думите му, където има т.нар. заспиване, се обръща изключително внимание на местното РЗИ - да бъдат по-активни и да не се пропуска нещо. Другият акцент на националния щаб са областите с много заразени - Видин, Кюстендил, Плевен, София. "Тук препоръките са за активно туширане на огнищата", заяви още Мутафчийски.