ТЕЦ „Бобов дол” се превърна в едно от огнищата на коронавируса. 12 от служителите са болни, но централата на този етап няма да минава на различен от досегашния режим на работа. Днес се очаква да станат ясни още от пробите на служителите, посочва NOVA.

Изпълнителният директор на централата Емил Христов съобщи, че не е сигурен откъде е тръгнала заразата. Посочи обаче, че тя е локализирана при ремонтния персонал.

„От 12 положителни проби, които имаме – 8 са в електроцех. Разстоянието между тези работещи е голямо. Имат много повече от 2 метра един от друг. Все пак е затворено помещение и независимо, че от началото на пандемията непрекъснато се дезинфекцира, се стигна до следната ситуация”, допълни той.

Емил Христов коментира и превозът на работниците, който събира на едно място много от тях.

„За съжаление, не можем да го променим, защото самият Кодекс на труда задължава работодателя да подсигури превоз на служителите. С автобуси пътуват около 50% от хората или 450 души. Превозните средства се дезинфекцират”, каза още той.

Според изпълнителния директор е абсурдно да бъде променен работният процес в ТЕЦ „Бобов дол”. Посочи, че от оперативния персонал инфектирани с COVID-19 няма, а всички засегнати са от работния такъв. „Днес ще направим още 60 теста, за да проверим дали няма някакво разсейване и на други места”, обясни Христов.
nova.bg