Венцислав Мутафчийски
Венцислав Мутафчийски / БГНЕС
Когато се разхлабват мерки, трябва да се казва и какви ще са последиците, заяви на редовния сутрешен брифинг председателят на оперативния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

От днес пада забраната за разходки в парковете, но при строги правила

Той коментира, че аргументите на оперативния щаб срещу отхлабването на мерките са съвсем обективни:

„Ако първоначално България се движеше в едно плато, след това имаше един минипик в началото на април, последван от спад, то от Цветница насам ясно се наблюдава ръст на заболелите“, заяви той.

58 нови случаи на коронавирус у нас, 7 деца са заразени

Венцислав Мутафчийски
МС, пресцентър

Струпването на хора винаги води до повишаване на опасността от разпространение на коронавируса. Когато се разхлабват мерките, трябва да се казва какви ще са последиците. Когато хората излязат в парковете, нещата ще се влошат“, каза ген. Мутафчийски.

Той сравни ситуацията в България и Гърция. В нашата южна съседка, където имаше затваряне за едно денонощие, има 11 нови случая. В България, където имаме по-либерален режим на контактуване, имаме ръст.

12 служители от ТЕЦ „Бобов дол” са заразени с коронавирус (ВИДЕО)

Ген. Мутафчийски припомни изследване на Харвард, което дава прогноза как ще се живее в бъдеще с коронавирус – ще има пикове и спадове на болестта.

„Най-вероятно ще се наложи да живеем по този начин, докато не се намери надеждна ваксина и лекарство. Животът не може да спре. Всяко отхлабване на мерките ще доведе до увеличаване на болестта. Важно е правителствата да могат да дадат заден ход и да въведат ограничения, докато спадне отново болестта“, заяви той.

Обмислят свалянето на извънредното положение преди 13 май (ВИДЕО)

Според него, за момента няма заплаха за бюджета на НЗОК заради развитието на болестта и припомни, че щабът няма никакъв бюджет.

По отношение на лекуването на болни с хидроксихлорина и азитромицин, генерал Мутафчийски заяви, че тези медикаменти имат странични ефекти, особено изразени за сърдечния ритъм, което може да доведе до смърт. Болните, които се лекуват с тях, се наблюдават в болниците. Тези препарати не могат да се ползват в домашни условия. Ползите и вредите са 50 на 50.

„За хидроксихлорина още от прилагането в САЩ беше направен и модел за проучване и особено в прилагането му с азатрил. И двата медикамента имат странични ефекти, особено изразени за сърдечния ритъм. Това може да доведе до смърт. Затова те се прилагат в болнични условия. Те не могат да се ползват вкъщи“, уточни Мутафчийски.

Венцислав Мутафчийски
МС, пресцентър