463 млн. лв. са нужни за осъвременяване на пенсиите
463 млн. лв. са нужни за осъвременяване на пенсиите / netinfo
Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане 113,49 лева от първи юли. Тази промяна в Закона за бюджета на задължителното обществено осигуряване гласуваха депутатите на първо четене.

Промените в бюджета влязоха като извънредна точка, съобщи председателят на Народното събрание Георги Пирински. През следващата седмица промените ще бъдат гласувани на второ четене и ако бъдат приети, корекцията ще влезе в сила от първи юли. Мотивите за индексирането са нарастването на цените на стоките и нарастването на осигурителния доход за 2007 година, е становището на Комисията по бюджет и финанси.

Минималният размер на пенсията се осъвременява с 9,5% до края на тази година. За осъвременяване на пенсиите за осигурителен стаж и възраст ще са необходими 463 млн. лева. Финансовият ресурс е осигурен и от Националният осигурителен институт имат готовност да започнат преизчисленията веднага.

Депутатите гласуваха два законопроекта за конфликта на интереси. Приеха проекторшение за участието на българският контингент в Ирак и проектозакон за независимия финансов одит.