36 000 л дизелово гориво без акциз задържаха на пристанище Русе
36 000 л дизелово гориво без акциз задържаха на пристанище Русе / снимка: БГНЕС

Общо 36 000 литра дизелово гориво без платен акциз бяха открити на два кораба на пристанището е Русе. Служители на отдел „Митническо разузнаване и разследване” при Митница Русе, съвместно със служители на Гранична полиция – Русе, са направили проверка на двата танкери, които зареждат с гориво други плавателни съдове по река Дунав.

На единия кораб е установено наличие на 9000 л дизелово гориво в кухини между корпуса и резервоарите, за което няма документи за платен акциз. Още 7000 л гориво са открити в други два резервоара на същия танкер. Взети са проби за установяване на вида и дължимия акциз.

В резервоарите на втория кораб е установено наличие на 20 000 л дизелово гориво без документи за платен акциз.

В спрян на брега лек автомобил “Фолксваген Голф”, собственост на един от моряците, са открити 10 туби по 10 л дизелово гориво без документи, което вероятно е идентично със съхраняваното в танкера.

Установените количества горива без документи за платен или обезпечен акциз са иззети, а на корабите не е разрешено отплаване. Предстои образуване на административно наказателни производства по Закона за акцизите и данъчните складове.