/ АПИ
356 машини са обработвали пътищата от републиканската мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите, информират от АПИ.

Поради снегонавявания е затворен най-високият старопланински проход „Троянски“. В област Смолян е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона и преминаването с ремаркета и полуремаркета през прохода „Превала”, както и по път II-37 Батак – Доспат, път III-197 Доспат - Борино - Тешел – Девин, път III-864 Проглед - Пампорово – Стойките и път III-866 Девин-Михалково. В област Смолян, както и по високите места в Северна централна България продължават валежите от сняг.

Снегопочистващата техника е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват срещу заледяване и хлъзгавост. За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.