Междувременно БДЖ осигури близо 10 000 допълнителни места във влаковете
Туристически агенти отчитат рекорден интерес към родните курорти, предава NOVA. По данни на бранша, около 290 000 българи са успели да слеят почивните дни и да резервират почивка.

Николова: Интересът към дестинациите за здравен туризъм е голям

От туристическия бранш отдавна не помнят такъв интерес към родните курорти - общо над 300 000 сънародници са решили да отидат екскурзия през настоящите почивни дни. А само 30 000 от тях са избрали чужбина. Всички останали са резервирали хотели у нас. 

Добрата новина за почиващите е, че спа пакетите са с близо 30 % по-евтини спрямо тези в разгара на лятото. Това е и още една от причините курорти като Хисаря, Велинград, Сандански и Огняново тези дни да са пълни.

На морето най-предпочитани в момента се оказват Созопол, Приморско, Лозенец и Китен. Най-много българи, избрали чужбина пък, са се насочили към Турция и Гърция. 

А концесионерите отсега правят план как да угодят на родните туристи и през следващото лято. Обсъжда се и догодина да се запазят по-евтините чадъри, мисли се и за семействата с животни.

Марияна Николова: Вътрешният туристически пазар беше подценяван, но има голям потенциал

„Нашето сдружение предложи на министъра на туризма да се направят изменения, като на плажовете се обособят платени зони за хора с домашни любимци, за да можем да отговорим на очакванията на всички туристи”, каза Диана Колчова от "Клуб на хотелиера".

Прогнозите за зимния сезон също не следват досегашните тенденции. Очакванията са страната ни да бъде посетена от не повече от 350 000 чуждестранни туристи - при над милион и половина през предходните години. 

Междувременно БДЖ осигури близо 10 000 допълнителни места във влаковете.
nova.bg