/ Министерство на туризма
"Интересът на чужденците към дестинациите за здравен туризъм е голям и Кюстендил трябва да се възползва от тази възможност". Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата ѝ с представители на туристическия бранш в Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Марияна Николова: Вътрешният туристически пазар беше подценяван, но има голям потенциал

В дискусията участваха кметът на града Петър Паунов, зам.-областният управител Матей Попниколов и зам.-министърът на туризма г-жа Ирена Георгиева. Вицепремиерът уточни, че регионът има огромния потенциал да заеме важно място на картата на българския туризъм.

"Тук история, култура и използването на минералните ресурси вървят ръка за ръка от древността. В тази тежка кризисна ситуация медицинския, балнео- и СПА туризмът могат да бъдат силен стимул за отрасъла и връщането му към предишните нива", уточни министър Николова.

Николова: Богатото културно наследство е основен мотив туристите да изберат България

Министърът поясни, че един от рекламните клипове на Министерството на туризма, снимани съвместно с Асоциацията на екскурзоводите, е посветен на уникалната за България и Европа картинна галерия на Владимир Димитров-Майстора. През идващата седмица той ще бъде пуснат в социалните мрежи и големите телевизии.

Градът има много възможности за семеен и уикенд туризъм. Важно е да се предлагат привлекателни пакети, особено през есенния сезон, уточни министър Николова. Тя цитира и данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), според които от началото на годината до 11 септември пренощувалите туристи в общината са 10 278.

Николова: Да запазим българските туристи по родното Черноморие

От тях 9 100 са били български граждани, а останалите предимно от Северна Македония, Италия, Гърция, Германия и Сърбия. В цялата област пък пренощувалите лица са 33 хил., от които отново по-голямата част са българи - 30 хил.

Министърът разясни пред бранша предприетите мерки от Министерството на туризма и правителството за насърчаване на бизнеса след кризата от COVID-19. Кметът на града г-н Петър Паунов благодари на вицепремиера за срещата.

Марияна Николова: От септември започваме да работим за лято 2021 г.

По думите му, туристическият сектор трябва да създава добра база и да става все по-привлекателен за младите хора, които да имат желание да се развиват в него. "Туризмът е част от един по-добър живот и ние трябва да бъдем част от него", поясни г-н Паунов. 

В рамките на дискусията бизнесът представи пред вицепремиера различни идеи и възможности за развитие на Кюстендил, както и проблемите, пред които е изправен. Те наблегнаха на ползите от минералната вода и необходимостта за увеличаване на местата за настаняване.

Бе обсъдена и темата за професионалното образование в сферата на туризма и създаване на различни атракциони, които да привличат посетители в района.