/ Община Стара Загора
160 години читалището гради и пази културата и просветата
Старозагорското НЧ „Родина - 1860“ отбелязва днес своята 160-та годишнина. То е най-голямото читалище в България. Поставило е и началото на драматичния театър в града, на операта, на кукления театър, на историческия музей, на галерията, на дружеството на писателите и други творчески професионални и непрофесионални изкуства и сфери.

Библиотека „Родина” посреща 160-годишнината си

„Използвам днешния светъл празник, за да Ви изкажа своите най-сърдечни благопожелания и своята най-искрена благодарност за това, че Ви има, за това, че съумявате с много усилие и всеотдаен труд да поддържате жива будителската си мисия, която преди повече от век и половина е кодирана в идейните основи на Вашата институция“, се казва в поздравителния адрес на кмета на Стара Загора Живко Тодоров до читалищните деятели.

„Пожелавам Ви от сърце да запазите безкористната си любов към Вашата всеотдайна и отговорна работа. Пазете заветите на нашите прадеди и обогатявайте своята дейност с нови и интересни инициативи и събития, които да са достойни за културната визия на нашия древен град!“, гласи обръщението на кмета.

Дофинансират регионалната библиотека с 45 хиляди лева

През всички години читалището откликва и помага на общността и нуждите ѝ, като се развива и обновява постоянно и търси нови адекватни форми за изява. Днес в НЧ "Родина" работят - Библиотека "Родина", Езикова школа, Музикална школа и Школа за изобразителни изкуства, както и 8 любителски формации, 7 клуба и 2 работилници: Смесен хор "Родина", Младежка театрална студия "Сцена 99", Вокална студия "Усмивки", Фолклорна школа "Жарава", Театрална студия за юноши "Фантазио", Школа за класически танци, Школа за възрастни "Балет 20+", Детско-юношески танцов състав "Загорци", Клуб "Млад писател", Детско куклено-театрално студио "Слънчице", Клуб за български народни танци "Загорци", Детски клуб "Приятели на книгата", Клуб "Сахаджа йога", Хатха йога клуб "Сантоша", Клуб на доброволеца към библиотеката, член на НАРД, Клуб "Хармония", училище за здравословна кулинария EVIAs Kitchen и Веган кулинарна творилница с Дари.

През цялата 2020 година, „Родина“ ще празнува своята 160-годишнина под мотото "Новаторство в традицията". Въпреки че заради извънредното положение много от предвидените инициативи няма да се осъществят, то творческата енергия продължава да кипи, споделят от читалището.

Най-възрастният читател на библиотеката е на 81 години, а най-малкият на 2 години

Оставайки дълбоко свързано с изкуството, екипът на „Родина“ се включи в дарителската кампания на СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера”, като подари скромна сума за палци на великолепния балетен състав на Държавна опера Стара Загора.