книги библиотека
книги библиотека / Pixabay
Зорница Баракова
101587
Зорница Баракова
  • Зорница Баракова
Взрив от недоволство избухна сред читалищни дейци, притеснени от тихомълком прокарани промени в законодателството, превръщащи най-българските културни институции в търговски дружества с всички произтичащи от това задължения, включително да се самоиздържат. Пазарджишка библиотекарка разпространи протестно писмо, в което излага накратко наболели проблеми.

Първият е, че декларацията по Закона срещу изпирането на пари задължава председателя да се впише в Агенцията по вписванията и да носи отговорност също като собствениците на предприятия. Изменението е в сила от миналата година, но културните дейци разбират сега, при изтичане на мандатите на председателите и настоятелствата.

Също през 2018-та в Закона за народните читалища е добавен текст, по силата на който читалището придобива статут на юридическо лице след вписването му в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. И се превръща в търговец с ангажимент да подава годишен финансов отчет, годишен доклад за дейността и ред други документи, а съответно и да заплаща държавни такси от за това, някои от които – до 40 лева, от и бездруго оскъдните си бюджети.

Протестното писмо вече набира подкрепа в социалните мрежи. Има идея да бъде организирана подписка – електронна и на хартия. Чуват се и предложения за протести.

Чуйте повече от авторката на писмото Зорница Баракова, записа я Тина Соколова.