/ БГНЕС
Има 15 нови случая на заразени с коронавирус.

"В София има 11 новозаразени - 8 във ВМА са потвърдени, 3 в националната лаборатория. От Стара Загора лабораторията има един случай, в Карлово - от инфекциозното отделение, и в Бургас - два случая. Общо 15 нови случая", 
съобщи  ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг във ВМА.

Така общият брой на заразените е 185 души, обобщи той. До момента общо 30 души са хоспитализираните, уточни Мутафчийски.

Как да предпазим домашните си любимци от коронавируса? (ВИДЕО)

На брифинга стана ясно, че интензивоно отделение на белодробната болница е под карантина, тъй като има случаи на заразени от персонала.

Шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев посочи, че от днес "Софиямед" и "Токуда" ще възсатновяват своята работа с изключение на клиниките, където са открити позитивните болни.

Според ген. Мутафчийски пикът на заразата у нас вероятно ще бъде скоро.

Той обаче не може да прогнозира дали ще се удължи извънредното положение, тъй като ситуацията е динамична.

Медицински експертен съвет ще подпомага работата на щаба и министрите (ВИДЕО)

"Въпросът е допускаме ли, че до средата на април ще бъде овладяно. Ние още не съм тръгнали. Испания, Италия тръгнаха. Не сме тръгнали, за да кажем кога ще спре. Математическите анализи показват, че се намираме в дъното на изкачването, кога ще се изкачим, не можем да кажем. До 2-3 седмици се очаква да бъде пикът, точно когато ще трябва да бъде отменено извънредното положение", обясни Мутафчийски.

Той коментира и новият медицински съвет, за чието сформиране информира по-рано премиерът Бойко Борисов. На въпрос дали ще има разнобой между Националният оперативен щаб и медицинския съвет, Мутафчийски отговори така:

"Националният оперативен щаб има свои задължения и правила. И медицинският щаб ще бъде изписан по същия начин. Не мога да противореча на никое решение на правителството. Тук няма субективен момент, не е време за субективни моменти".

На въпрос дали възрастните не трябва да бъдат задължени да носят маски, Мутафчийски посочи, че те не могат да ги защитят.

"Ако на тази възрастова група им дадем маски, и излязат навън, това означава да ги обречем на смърт", каза той.