/ Община Свищов
В навечерието на коледно-новогодишните празници и месец преди отбелязването на 157 години от рождението на Щастливеца, Министерството на културата отпусна сумата от 140 хиляди лева за ремонт, и реставрация на къщата музей „Алеко Константинов“ в Свищов. Това съобщиха от пресцентъра на Община Свищов. През изминалата година, при посещението си в Свищов, министърът на културата Боил Банов бе запознат с лошото състояние на покрива и фасадата на музея, както и с изготвения от община Свищов, и Градски исторически музей – Свищов проект за ремонт, и реставрация.

С отпуснатите от Министерството на културата средства, ще бъдат предприети неотложни мерки за спасяване на сградата. Ще бъде направен основен ремонт на покрива – подмяна на компрометирани участъци от дървената конструкция, подмяна на дъсчената обшивка, хидроизолационния слой, летвите и керемидите, топло-изолация от каменна вата, както и фасадна реставрация – мазилки, корнизи, пиластри, подмяна на дограма, сенници (щори).

Къщата музей „Алеко Константинов“ притежава статут на единична архитектурно-строителна и историческа НКЦ, с категория „национално значение“. Опазването на сградата и експозицията са основна цел на община Свищов, а в резултат на изпълнението на заложените в проекта дейности ще бъде опазен, и съхранен за поколенията родния дом на Алеко.

Още приживе Алеко Константинов подарява родния си дом на Свищовската община. Сградата е устроена като къща музей през 1926 г. и там днес е подредена забележителна експозиция. По време на Освободителната война император Александър II, при третото си идване в Свищов, отсяда в родния дом на бъдещия писател. Днешната експозиция пази спомени за всичко това. Пак в тази къща, през 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело с губернатор Найден Геров. В канцеларията на губернаторството работят: Иван Вазов, Константин Величков, Алеко Константинов, Никола Живков и други бележити личности.
Агенция "Фокус"