100 сгради остават без топла вода, ако не платят на „Топлофикация”
100 сгради остават без топла вода, ако не платят на „Топлофикация” / cнимкa: Sofia Photo Agency

Около 40 сгради в момента са без топла вода в София, заяви в предаването „Пропаганда” на Дарик Лили Маутнер – председател на борда на директорите на столичната топлофикация. Според нея, през следващите дни ще има още изключени абонатни станции. Тя посочи че около 100 сгради ще останат без топла вода след 18-ти септември, ако не се платят сметките. Най-много длъжници има в столичните квартали „Красна поляна”, „Овча Купел”, но също и в квартал „Изток”, посочи още Маутнер.

Председателят на борда на директорите на „Топлофикация – София” подчерта още, че освен топлинна енергия „Топлофикация – София” произвежда и електрически ток, който е около 9-10 процента от енергийния баланс на страната.

Преди да спрем абонатните станции, сами намалихме консумацията на газ, след това „Булгаргаз” намали газоподаването с 35%. Направихме го, за да не оставим клиентите си без топла вода. Цялата „Топлофикация" е с минимален приток на газ. Това е един логически изход на неплащащия”, каза още Маунтер. Председателят на борда на директорите на “Топлофикация - София” заяви още, че ако „Булгаргаз” спре кранчето на газта, има заплаха за електропреносната система. При фалит на дружеството всички сме застрашени с енергиен срив, защото така е проектирана София, че трафопостовете, сградните инсталации няма да издържат.

Изрядните платци ще бъдат стимулирани по определен начин, каза още Маутнер, но не даде повече подробности, като каза, че това тепърва ще се обсъжда.

Целият разговор с Лили Маунтер може да учете в прикачения звуков файл