100 души са блокирани във вилна зона около хижа Бряновщица
100 души са блокирани във вилна зона около хижа Бряновщица / netinfo

Хиляди абонати на EVN в центъра на Пловдив и десетки селища в Пловдивско и Пазарджишко са без ток заради аварирали през нощта и сутринта ел. съоражения. 15 от 20-те села на община Родопи са без ток от 3 часа през нощта заради аварлирал далекопрововод, съобщи кметът Йордан Шишков. Пет са селата без захранване в “Марица”, токът спира на 2 пъти и в гр. Съединение. В повечето от селищата без ток няма и вода заради спирането на помпите. В Пловдив от сутринта без ток са в Коматево, кв. Беломорски, част от Съдийския квартал и района около църквата “Света Петка” в центъра. Над 20 аварийни екипа работят по отстраняването на авариите в кабелите средно напрежение, казаха от пресцентъра на ЕVN, без да се ангажират със срокове.

100 души са блокирани във вилната зона около хижа Бряновщица от 40-сантиметров сняг, други 20 – в х. “Върховръх”, съобщи кметът на “Родопи” Йордан Шишков. Тежки верижни машини са изпратени да разчистват 16-километровото трасе над Брестовица към блокираните виладжии и пътя към Върховръх. В общината без ток повече от 8 часа са Ягодово, Крумово, Брестник, Брани поле, Белащица, Марково, Първенец, Ситово, Лилково, Бойково, Дедево, Извор, Брестовица, Злати трап, Кадиево.
Заради скъсан далекопровод от 7, 30 ч няма захранване и в 5 села от община Марица – Трилистник, Скутаре, Рогош, Калековец, Войводиново. В община Калояново захранване няма само в Главатар.

Трафикът в Пловдив и областта е силно затруднен от снега и навяванията. Вече е отпушена “тапата” от завъртели се на Коматевския възел автомобили, които блокираха движението на десетина автобуса по линии №№ 12,29, 222. Целият масов градски транспорт се движи с големи закъснения заради лошо почистените улици, каза управителят на Хеброс бус Веселин Дошков. Такситата масово отказват заявки, повечето шофьори са се прибрали заради тежката пътна обстановка, признаха диспечери.

Снегорините на “Чистота” работят без прекъсване от 3 часа през нощта, но силният валеж не позволява по улиците да бъде хвърлена пясъчно-солна смес, каза пред Дарик управителят Радослав Кошински. Според него първокласните пътища вече са почистени и машините навлизат във второкласните. Кошенски добави, че от 4 часа сутринта с кмета Славчо Атанасов лично инспектират чистенето на снега.

60 см е снежната покривка по високите места в областта, където работят над 100 машини на Областно пътно управление, съобщи директорът му Паун Иванов. Големи навявания има и по автомагистрала “Тракия”.