10 500 бутилки алкохол с фалшив бандерол иззеха митнически служители
10 500 бутилки алкохол с фалшив бандерол иззеха митнически служители / Sofia Photo Agency

Проверки на търговски обекти и акцизни складове в цялата страна извършиха от 10 август до 10 септември под ръководството и с участие на служители на Дирекция "Митническо разузнаване и разследване" към Централно митническо управление, съвместно със служители от регионалните митнически учреждения. Целта им е била да се установят нарушения на митническото и акцизно законодателство, съобщиха от пресцентъра на агенция "Митници".

Били са открити 10 500 бутилки от 1,5 литра високоградусов алкохол с фалшив бандерол, 3 130 литра наливен алкохол и 20 340 литра вино без акцизни документи, както и 396 бутилки шампанско, също без документи. При проверка на данъчен склад е установено различие в алкохолния градус на 3 681 литра суровина.

При пет от шестте извършени проверки на търговски обекти за продажба на горива са установени различни по вид нарушения, като и в петте случая липсват документи за наличното гориво. Три от обектите работят без разрешителни за извършване на подобна дейност, а в един от случаите, в непосредствена близост до регламентирания обект е открита допълнителна нерегистрирана колонка. Тя е била свързана с две цистерни, в които към момента на проверката е имало 16 000 литра гориво. В два от обектите липсва касов апарат. В един от случаите е установено смесване на минерално масло и терпентин, продавани като "евро дизел".