Земеделските производители ще бъдат подпомагани, когато наемат хора
Земеделските производители ще бъдат подпомагани, когато наемат хора / снимка:Dariknews.bg, Светломира Атанасова

До лятото ще имаме решение земеделските производители да бъдат подпомагани, когато наемат хора, съобщи в Ловеч вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Сега стопаните са изключени от програмите за подпомагане при заетост, припомни той.

Сезонни работници ще произвеждат плодове и зеленчуци с еднодневни договори

Все още се обсъждат какви точно ще бъдат параметрите на евентуалните данъчни облекчения за родители, които не получават детски надбавки, каза пред журналисти социалният министър. „Детските добавки не са средства, с които човек да може да си гледа детето. Това е социална добавка за хора с по-ниски доходи, за да може да ги облекчи. За мен е важно да насърчаваме родителите, които работят, да си гледат децата", коментира той.

Кабинетът одобри нов модел за отпускане на детските добавки

По думите му в момента от около 1,2 млн. деца добавки получават семействата на около две трети от тях или за 850 000 деца. Намерението на правителството е всички семейства да получават или детски, или данъчно облекчение.

„В момента има програми за подпомагане на работодатели, които наемат безработни в предпенсионна възраст, но те не работят. Променяме критериите, така че да могат хората да се възползват от тях", каза Ивайло Калфин. 53 на сто от хората на борсата са продължително безработни, а голяма част от тях са млади хора, които никога не са работили, и хора, на които им остават десетина години до пенсия, уточни министърът.

Борисов: Стоим изцяло зад позицията на Калфин за цялостна пенсионна реформа

Служителите в сектор „Сигурност" няма да се уволняват, когато придобият право за пенсия, а ще могат да останат на служба по преценка на ръководителя, информира още социалният министър. „Това облекчава изключително много хора, които са изкарали дълги години в сектора, и тези, които биха искали да работят по-дълго, а това са голямата част, и които не държат непременно да се пенсионират рано", посочи вицепремиерът.

В Ловеч той се включи в честванията за празника на града и посети някои от социалните услуги на общината, сред които и център за трудова заетост за хора с увреждания. Там му се оплакаха, че пенсиите, които им дава държавата, са твърде малки - 21-годишният Иван е със 120 лв., а 28-годишният Вальо със 115 лв.

Доходите на хора с увреждания ще се увеличат тогава, когато средствата, които се дават, отиват при тези, които имат най-много нужда от тях. Затова правим цялата тази промяна в системата на телковете и в системата за оценката за социалните потребности, така че да насочим средствата към тези хора", заяви пред журналисти Ивайло Калфин.

Други новини от Плевен