Сезонни работници ще берат плодове и зеленчуци с еднодневни договори
Сезонни работници ще берат плодове и зеленчуци с еднодневни договори / снимка: БГНЕС
Сезонни работници ще произвеждат плодове и зеленчуци с еднодневни договори
79376
Сезонни работници ще произвеждат плодове и зеленчуци с еднодневни договори
  • Сезонни работници ще произвеждат плодове и зеленчуци с еднодневни договори

Земеделските производители, които се занимават с производството на плодове и зеленчуци и с отглеждането на рози, ще наемат сезонните си работници на еднодневни трудови договори, като предварително внасят за тях нужните осигуровки - това предвиждат промени в Кодекса на труда, подготвени съвместно от социалното и земеделското министерство. Те бяха представени от ресорните министри Ивайло Калфин и Десислава Танева.

Работниците, които се съгласят да работят на такъв договор, ще запазят правото си да получават и всички видове социални помощи, а изработеното по договор време ще се признава за осигурителен стаж, предвиждат поправките. Вицепремиерът Калфин очаква промените да бъдат гласувани от Народното събрание до началото на юни, а благодарение на тях ще бъде регламентирана заетостта на около 100 хиляди сезонни работници.

Държавата продава на кочани трудови договори за по 1 ден

Трудовият договор за сезонна селскостопанска заетост ще се сключва между работник и регистриран земеделски производител. Засега това ще обхваща производителите на плодове, зеленчуци и рози. Самият договор ще съдържа мястото на работа, продължителността на работния ден и размера на заплатата. Работодателят ще се снабдява с нужния му брой договори в Главната инспекция по труда, обясни министър Калфин.

„Те ще се купуват от упълномощени лица в системата на Главната инспекция по труда срещу предоставен документ, че съответния земеделски стопанин вече е платил осигурителни вноски в НАП", каза Калфин.

Работниците ще бъдат осигурявани здравно, пенсионно и за трудова злополука. Така, ако се вземе минималният осигурителен праг от 383 лева, осигуровката за един ден на човек ще бъде около 5 лева, а чистата му надница - 12 лева.

Плоският данък ще се плаща от работодателя през месеца, следващ месеца на полагане на труд. Ако работодателят предплати повече договори, а се окаже, че работата свърши по-рано, НАП ще трябва да му възстанови осигуровките на неизползваните договори.

Обсъжда се въвеждане на ограничение за използването на този вид договори, като се предлага стопаните да имат право на тях за не повече от 90 дни годишно.