Борисов: Стоим изцяло зад позицията на Калфин за цялостна пенсионна реформа
Борисов: Стоим изцяло зад позицията на Калфин за цялостна пенсионна реформа / снимка: БГНЕС, архив
Борисов: Стоим изцяло зад позицията на Калфин за цялостна пенсионна реформа
79668
Борисов: Стоим изцяло зад позицията на Калфин за цялостна пенсионна реформа
  • Борисов: Стоим изцяло зад позицията на Калфин за цялостна пенсионна реформа

Правителството стои изцяло зад позицията на вицепремиера Ивайло Калфин за цялостна пенсионна реформа, в това число и за по-късното пенсиониране на полицаите и военните. Това каза в отговор на журналистически въпрос министър-председателят Бойко Борисов, след като откри новопостроения мост над р. Луда Яна на пътя Пазарджик - Пловдив.

По думите му реформата е "дори мека за реалното състояние и демографската криза в България", уточнява БТА.

Премиерът допълни, че за неделя е организирано съвещание с двата синдиката и министрите Ивайло Калфин, Румяна Бъчварова и Владимир Горанов, за да се чуят всички позиции по темата.

Местните избори

По повод предстоящите местните избори Борисов заяви, че е готов да води разговори с всички политически лидери. "Истински се надявам местните избори да не са раздор, а да има по-добри експерти, там където няма", допълни премиерът.

"На мен ми трябват добри и работещи кметове, за да могат да усвояват еврофондовете и всичко това да влиза при хората, за да могат да усещат този подем", каза още министър-председателят. По думите му са необходими грамотни екипи, които да работят и да правят проекти.

„Всички кметове на ГЕРБ за тази година и половина минаха такива данъчни ревизии и проверки, включително и аз. У нас са ми броили и магнолиите, и дърветата, и улуците, и дюшемето - най-обикновен теракот, не им се вярваше. Така че нашите кметове това го имат - доказали са произхода на средствата си и те са вече с по няколко мандата", каза още Борисов, цитиран от Фокус.

На въпрос готов ли е да изпие още едно кафе с Местан преди местния вот, Борисов коментира, че може да разнообрази с чай, лимонада или водка:

„Крайно време е и политиците, и партиите да могат да признават и положителното, и да отчитат слабостите на своите опоненти. Какъв кандидат за кмет да издигнеш срещу Йорданка Фандъкова в София, срещу Димитър Николов в Бургас, срещу Живко Тодоров в Стара Загора?", попита Борисов.

Борисов коментира и случая с кмета на Пазарджик, като уточни, че ГЕРБ ще има свой кандидат за кмет:

„За сегашния - с това, което видяхме по телевизията, не виждам шанс за него и трябва да намери начин да се оправдае. Поне от това, което видяхме, съм разочарован. Мисля, че съм ясен".

Борисов за КТБ

По отношение на КТБ премиерът заяви, че предстои да стане ясно дали е законно преобразуването на договори от преференциални в обикновени.

"Надявам се още в понеделник да разберем от прокурорите, които са проверявали. Аз съм информиран за всичко това от полицията и от ДАНС. Не съм обидил никого. Казал съм, че според мен това не е честно, най-малкото. Убеден съм, че не е и правилно", каза още Борисов, цитиран от БГНЕС.

"Търсили са вратичка в закона - да изглежда законно, но всъщност законът е такъв - ако имаш преференциална лихва, не може след това, защото взимаш повече от обикновените хора, които са на обикновена лихва, да имаш по-дебели лихви, сиреч грабиш. И в един момент, когато това трябва да се задейства, ти преправят договора на обикновен", добави министър-председателят.