Земеделците няма да усвоят евросубсидии за енергийни култури
Земеделците няма да усвоят евросубсидии за енергийни култури / netinfo

Над 50 млн. евро субсидии от ЕС за енергийни култури няма да бъдат усвоени от българските земеделски производители. Това заяви председателят на Националната асоциация по биогорива в България Димитър Замфиров. Причината е, че няма работещи предприятия за производство на биогорива в страната.

Изискването на ЕС, за да получават стопаните директни плащания на хектар за площите, засети с енергийни култури, е суровините да са предназначени за производство на енергийни продукти, включително биогорива. За целта те трябва да имат договори за изкупуване на суровините с преработватели на биодизел и биоетанол, уточняват още от асоциацията.

Биогоривата могат да бъдат спасение за част от земеделските производители, за да реализират своята продукция, каза Димитър Замфиров. Според него преработвателите на биогорива могат да изкупят около 660 хил тона маслодайни култури, предимно слънчоглед и рапица.

Мощностите на заводите в страната са за около 220 хил. тона годишно. Проблемът в страната да няма работещи заводи за биогорива, е в държавата, която спъва производството и развитието на сектора", твърди още Димитър Замфиров. По думите му Министерство на икономиката и енергетиката не изпълнява функциите си да задължи петролните компании да смесват и да продават биогорива на бензиностанциите си, както е по закон.