Завършват 4 големи инфраструктурни проекта до края на лятото
Завършват 4 големи инфраструктурни проекта до края на лятото / снимка: БГНЕС, aрхив

Четири големи инфраструктурни проекта, финансирани по ОП"Транспорт", се очаква да бъдат пуснати в експлоатация до края на лятото, съобщават от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията след 14-то заседание на Комитета за наблюдение на програмата.

Сред тях са първият участък на жп линията Пловдив - Бургас, лот 1 на магистрала "Струма", лот четири на магистрала "Тракия" и връзката на Софийския околовръстен път с магистрала "Хемус". В рамките на ОП "Транспорт" са положени 27 км нови жп линии, 169 км жп линии са рехабилитирани, изградени и модернизирани са 82 км пътища, построени са 13 км метромрежа с 13 нови метростанции. До този момент са договорени над 1, 962 млрд. евро, което представлява около 98 на сто от бюджета на оперативната програма, а разплатените средства надхвърлят 930 млн. евро.

На заседанието на Комитета за наблюдение е било решено да бъдат прехвърлени 10 млн. евро за модернизирането на железопътните гарови комплекси. Подкрепено е и предложението подготовката на строежа на магистрала "Хемус" да се финансира през Техническа помощ на ОП "Транспорт".

Плановете на "Метрополитен" ЕАД за периода 2017 – 2018 г. са да бъде завършен и третият лъч на метрото, като неговата обща дължина да достигне 57 км с общо 54 метростанции. Прогнозите са над половин милион пътници да ползват подземната железница, когато това стане факт. Към момента в процес на изграждане са трасетата от бул. Цариградско шосе до летище София и от кв. Младост 1 до Бизнес парка в Младост 4. Общото изпълнение по двата лота се оценява на около 15 - 16 на сто.